Het aantal uren afwezigheid wegens geboorteverlof steeg lichtjes tussen 2021 en 2022, wat erop wijst dat werkende ouders er vaker voor kiezen om de eerste dagen van geboorte bij hun familie door te brengen.
Geboorteverlof is het specifieke verlof dat wordt toegekend aan werknemers die vader worden. Het duurt een wettelijke periode van twintig dagen, die de werknemer binnen vier maanden na de geboorte van het kind moet opnemen. Als de werknemer die vader is dit verlof niet opneemt, kan het onder bepaalde voorwaarden worden toegekend aan de partner van de moeder, co-ouder genoemd. Het zijn vooral mannen die gebruikmaken van dit type verlof (99,3 procent van de uren).
“De werkgever kan een werknemer niet weigeren om geboorteverlof op te nemen. Het is een recht, of de werknemer nu voltijds of deeltijds werkt en ongeacht zijn anciënniteit. Als bepaalde door de werknemer geplande afwezigheidsdata een probleem vormen voor de organisatie van het werk, kan de werkgever de werknemer daar uiteraard van op de hoogte brengen, zodat ze samen een regeling kunnen treffen,” legt Catherine Mairy van Partena Professional uit.
De eerste drie dagen van het geboorteverlof worden betaald door de werkgever. De volgende 17 dagen worden gedekt door een uitkering, die aan de werknemer wordt betaald door zijn of haar ziekenfonds.
Mentaliteitsverandering
Partena Professional ziet ook een grotere stijging, dit keer in ouderschapsverlof. Het aantal verzuimuren in verband met dit type verlof steeg in 2022 zelfs met 14 procent voor vrouwen en 15 procent voor mannen.
“De toenemende opname van dit type verlof door werknemers weerspiegelt waarschijnlijk een mentaliteitsverandering en een groeiende erkenning van de balans tussen werk en privé. Werknemers voelen zich minder gestigmatiseerd en meer gesteund door gunstig bedrijfsbeleid. Dergelijk verlof verhoogt de loyaliteit van werknemers en hun betrokkenheid bij de organisatie,” aldus Wim Demey (Partena Professional).
LEES MEER OP HRSQUARE.BE