Steeds meer werknemers kiezen bureaustoel, fietslease of extra vakantiedagen

Dat alles blijkt uit een analyse door HR dienstverlener Acerta van de gegevens van 9.000 werknemers met een cafetariaplan.

Flexibele verloning en cafetariaplannen, waarbij werknemers zelf een deel van hun loonpakket kunnen samenstellen, zitten al jaren in de lift. De coronacrisis zorgt weliswaar voor een aantal opmerkelijke nieuwe trends in de keuzes die werknemers binnen zo’n cafetariaplan maken.

Een eerste opvallende vaststelling: het segment ‘multimedia’, waarbinnen ook de uitrusting van de (thuis)werkplek valt, is er sterk op vooruitgegaan. In vergelijking met vorig jaar, kiezen nu 30,5 procent meer werknemers voordelen zoals een pc, tweede scherm, ergonomische bureaustoel enzovoort.

Ellen Roelants, Manager Organisation & Reward Acerta Consult: “Doordat thuiswerk het voorbije jaar zoveel belangrijker is geworden en iedereen beseft dat het een blijver is, nemen mensen geen genoegen meer met een ‘reservewerkplek’ ergens in een achterkamertje in hun huis. Ze willen een werkplek met alles erop en eraan: een extra klavier, tweede scherm, directe internetaansluiting, printer, scanner enz. De uitrusting van de thuiswerkplek gaat bovendien verder dan enkel het multimedia-aspect. Een ergonomische bureaustoel, een flexdesk waarachter je kan zitten of rechtop staan, noem maar op. En waarom ook geen koffiemachine bijvoorbeeld.”

Fiets haalt auto in

Ook het segment van de mobiliteitsoplossingen blijft populair in cafetariaplannen. Zo’n 17 procent van de werknemers kiest voor een bedrijfsfiets of -wagen. De auto blijft voor veel mensen belangrijk, maar verliest toch wat van zijn pluimen (- 40,4 procent tegenover 2020). De fiets daarentegen kent een stevige groei ten opzichte van vorig jaar: + 31,9 procent. Toch moet er nog een kanttekening bij dat succes geplaatst worden: in totaal kiest (nog maar) 5,3 procent van de werknemers voor een leasefiets via de werkgever.
Ellen Roelants: “Fietsfabrikanten en -leveranciers konden de vraag nauwelijks volgen. Sinds corona wordt de fiets ook meer ingezet in het woon-werkverkeer en dat zal ook na de pandemie het geval blijven. Meer en meer mensen leasen een fiets van het werk, maar het potentieel blijft nog erg groot. Of deze trend ook betekent dat de auto vanaf nu almaar minder populair wordt, is nog de vraag. Het zou ook kunnen dat mensen de keuze voor een auto hebben uitgesteld, bijvoorbeeld door het thuiswerk of doordat dealers enkel op afspraak of zelfs niet konden openblijven.”

Vakantie populairder dan cash

Het kan ook interessant zijn voor medewerkers om via hun cafetariaplan extra vakantiedagen te kopen. Ongeveer 14 procent doet dat ook, een stijging met 23,7 procent tegenover vorig jaar. Cash verloning (13,4 procent), bijvoorbeeld in de vorm van warrants, blijft ook populair binnen cafetariaplannen, maar moet voor het eerst vakantiedagen boven zich dulden in de lijst met meest populaire voordelen.
Ten slotte blijft ook de derde pensioenpijler, het pensioensparen, in trek. Meer dan een op vijf (22,1 procent) werknemers spaart voor zijn pensioen via het cafetariaplan, dat is weliswaar een lichte daling ten opzichte van 2020 (- 4 procent).

Bron: Acerta Consult

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.