Stempelcontrole wordt afgeschaft

Arbeidsrecht
Zodra alle werklozen actief begeleid worden, schort de nieuwe regering voor een proefperiode van twee jaar het befaamde artikel 80 op, dat steuntrekkenden definitief hun uitkering afnam als ze anderhalve keer langer werkloos waren dan het gemiddelde in hun regio. De voorbije tien jaar verloren daardoor zo’n 183.000 mensen hun stempelgeld. De regering argumenteert de beslissing met de mededeling dat de RVA op een veel intensere manier de werkzoekenden zal controleren op hun beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt. Met de gewesten, in Vlaanderen via de VDAB, zal bovendien actiever naar werk worden gezocht voor steuntrekkers. De regering schaft ook de stempelcontrole af. Daardoor zijn 450.000 werkzoekenden van de stempelkaart verlost. Tot 1962 moesten Belgische werklozen zich twee keer per dag in het stempellokaal melden. Op 1 oktober 1991 werd de dagelijkse controle vervangen door twee beurten per maand. Het gloednieuwe regeerakkoord schaft de stempelkaart binnenkort volledig af. Vlaams minister van Werkgelegenheid Renaat Landuyt (sp.a) verzet zich niet tegen de afschaffing van de stempelcontrole, maar vindt wel dat de RVA onder de nieuwe federale minister van Arbeid beter de “werkwilligheid” van stempelaars moet controleren. Landuyt vindt het bezoek aan het stempellokaal inderdaad achterhaald, maar vindt wel dat werklozen zich maandelijks moeten melden in één van de Vlaamse werkwinkels. De minister klaagt ook over het feit dat hij totaal geen zicht heeft op beslissingen van de RVA over door de VDAB doorgestuurde dossiers. Volgens de minister is een betere samenwerking met de rijksinstelling hoe dan ook nodig.

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.