Sterke ondernemingen definiëren de fundamentele identiteit van hun bedrijf door een duidelijk idee te ontwikkelen van wat ze het beste doen en hoe dat waarde creëert, om dan hun investeringen in te zetten op de competenties die er toe doen. Groei is bij hen dus veeleer een gevolg van de strategie en niet van een hele reeks afzonderlijke initiatieven die vaak nergens toe leiden.
Van de bevraagde leidinggevenden is 64 procent gefrustreerd door te veel conflicterende prioriteiten. De helft van de leidinggevenden heeft niet het gevoel dat de strategie van het bedrijf tot succes zal leiden. Meer zelfs, 81 procent vindt groei-initiatieven een verspilling, op zijn minst van tijd. Ook krijgen functionele departementen concurrerende vragen van andere business units.
Verder zegt 43 procent zegt dat hun bedrijfsstrategie geen fundamentele differentiatie van hun bedrijf in de markt neerzet. Hoewel de meeste leidinggevenden zeggen dat hun bedrijf over een duidelijke manier beschikt om toegevoegde waarde te creëren, zegt 53 procent dat die manier niet begrepen wordt door werknemers en klanten.
De meeste leidinggevenden zeggen dat hun bedrijf over een duidelijk omschreven competentieset beschikt, maar slechts een derde vindt dat die vaardigheden de bedrijfsstrategie ondersteunen. Een vijfde zegt dat alle bedrijfsafdelingen dezelfde set van competenties hanteert. En volgens iets meer dan de helft van de leidinggevenden versterken de competenties in het bedrijf elkaar niet.
Bron: HR Praktijk