Dé prioriteit voor de werkende Belg? Een betere balans tussen werk en privé. Vandaag staat dat hoger op het verlanglijstje dan loon. Tegelijk zien we dat vier werkende Belgen op tien tijd nodig hebben om te bekomen van hun werkdag.
Wat zijn de professionele prioriteiten van de Belg, zo wilde Vivaldis Interim weten. Uit hun peiling bij duizend Belgen blijkt een goed evenwicht tussen werk en privé op nummer één te staan. 72 procent van de respondenten zetten die work-life balance in hun top drie. Verderop in de prioriteitenlijst zien we werkzekerheid (67 procent in de top drie), vrije tijd (50 procent in de top drie) en goede verdiensten (44 procent in de top drie). 43 procent van de Belgen wil het wat rustiger aan gaan doen op het werk, versus 20 procent die dan net weer een tandje willen bijsteken.
Professor Elke Van Hoof (VUB) geeft duiding bij die cijfers. “Er heeft zich een duidelijke trend afgetekend op onze arbeidsmarkt waarbij werknemers niet meer over hun eigen grenzen willen gaan. Eerst de ‘NV IK’ en dan pas het werk. Daarmee proberen ze zichzelf te beschermen tegen overbelasting, maar de keerzijde van de medaille is dat het de veerkracht binnen een organisatie nog verder uitholt. Het is belangrijk dat bedrijven zich daar bewust van zijn én dat ze leren om hun medewerkers veerkracht te helpen opbouwen. Dit kan door co-creatie en team effort proactief uit te bouwen. Als ze daar niet op inzetten, lopen ze het risico dat werknemers bij het eerste betere bod vertrekken.”
Leuk, maar lastig
Doorgaans vindt de Belg zijn huidige baan best leuk, goed voor een 7/10, zo blijkt nog uit het onderzoek. Geen wonder dat vier Belgen op tien geen enkele professionele verandering voorziet voor het komende jaar. 16 procent wil meer opleidingen gaan volgen in het kader van zijn huidige job en 10 procent mikt op een promotie. Slechts 13 procent wil op zoek naar een nieuwe baan in 2023.
Tegelijk blijkt wél dat werkstress een belangrijke uitdaging is. Gemiddeld scoren we onze eigen werkstress op 6/10. Bovendien verwacht 34 procent van de Belgen dat het stressniveau in de loop van 2023 verder zal toenemen. 41 procent voorziet ook dat de werkdruk zal toenemen, terwijl slechts 8 procent de werkdruk ziet verminderen. Bijna de helft (49 procent) van de bevraagden beseft dat ze moeten opletten niet in ‘overdrive’ te gaan op het werk. 31 procent probeert dan ook regelmatig korte pauzes in te lassen. 21 procent van de werkende Belgen geeft op tijd aan wanneer het allemaal wat veel wordt en nog eens 21 procent vermijdt overuren.
Strijden tegen stress
De wapens tegen werkstress zoeken we ook vaak buiten de werkuren: ontspanning in de vrije tijd en deconnectie zijn daar belangrijk. Maar het werk ‘afsluiten’ blijkt niet altijd even eenvoudig. Zo geven liefst 4 op de 10 Belgen aan dat ze het moeilijk vinden om zich te ontspannen aan het eind van een werkdag. 43 procent heeft meer dan een uur nodig om te bekomen na het werk. Opvallend is dat dit vooral een uitdaging is voor de jongere werknemers (18-26 jaar) waarvan liefst 64 procent extra tijd nodig heeft om zijn werkdag achter zich te kunnen laten. Meer dan de helft van de Belgen geeft (54 procent) geeft aan dat ze zich uitgeput voelen aan het eind van de dag. Ook hier heeft de jongste generatie het het moeilijkst met 67 procent.
“Uit deze bevraging blijkt opnieuw dat de Belg zijn grenzen steeds meer wil afbakenen om zich te wapenen tegen overbelasting”, zo concludeert Elke Van Hoof. “Maar dat blijkt moeilijk. Onze werknemers moeten opnieuw veerkracht leren opbouwen. Vooral jongeren, omdat ze dat nooit geleerd hebben. En daar zit voor veel bedrijven een stevige uitdaging. Velen proberen de nieuwe polycrisis op te vangen met de recepten van voor de pandemie. En die dekken vandaag de lading niet meer. Bedrijven moeten hun medewerkers echt bij de hand nemen en een flexibel systeem van ‘learning on the job’ integreren. De bedrijven die dat voor mekaar krijgen, hebben echt een streepje voor op de arbeidsmarkt.”
LEES MEER OP HRSQUARE.BE
- Roepen en tieren op het werk: vooral de baas ondergaat
- Marjolein Vermeer – “Vroeger zagen bedrijven vooral risico’s, nu zien ze kansen en talenten”
- Wie mag thuiswerken is meer tevreden over leidinggevende
- Nieuwe knelpuntberoepenlijst in het Vlaams Gewest
- Partnernieuws. Humind Consulting: Empowerment van culturele transformatie en organisation design