Stress is even besmettelijk als verkoudheid

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenFlexibiliteitLeiderschap en CoachingLoopbaanOrganisatiePreventieStrategieVerzuimWellness
Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Hawaï. “Mensen bootsen onbewust de gelaatsuitdrukkingen, stem en houding van een ander na”, stelt hoofdonderzoekster Elaine Hatfield. “Daardoor kunnen we ons goed inleven in hun emotionele belevingswereld.”

De studie suggereert dat mensen een soort sponsen zijn, die de geuite emoties absorberen van de personen rondom zich. Wanneer we opmerken dat iemand stress heeft, beginnen we ons ook zelf af te vragen welke zaken in ons leven niet van een leien dakje lopen.

Volgens Hatfield stopt het niet bij het overnemen van negatieve emoties. “We stemmen ook onze lichaamstaal af op die van de gestreste persoon. Zo gaan we meer met onze wenkbrauwen fronsen en krommen we vaker onze schouders.”

De onderzoekster waarschuwt nog dat vrouwen vatbaarder zijn voor een ‘stressbesmetting’ dan mannen. Dat komt omdat ze van nature veel emotioneler zijn en zich dus veel beter kunnen inleven in andermans situatie.

Bron: Het Nieuwsblad

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.