Talentenjacht begint in eigen huis

Retentie en verloopWerving

Volgens de HR-dienstverlener SHL valt het op dat bedrijven systematisch ‘vergeten’ eerst binnenshuis op zoek te gaan naar talent om vacatures op te vullen. Nochtans lijkt dit een logische, besparende stap. De oorzaak zou zijn dat bedrijven eenvoudigweg geen zicht hebben op het ‘eigen’ talent. De eerste stap in het winnen van de war for talent zou dan ook een ‘talent audit’ van het eigen bedrijf.

Een audit mag dan meestal geassocieerd worden met een financieel onderzoek in plaats van met medewerkers, maar volgens SHL is het exact wat een organisatie nodig heeft om effectief talent te managen. Te veel beslissingen worden op het gevoel genomen terwijl net zoals in financiële zaken een objectieve kijk noodzakelijk is. Een talent audit zou niet alleen onschatbare informatie over de actuele sterktes en zwaktes van het personeelsbestand opleveren maar organisaties ook toelaten proactief bij het personeel de kwaliteiten te ontwikkelen waarvan toekomstig succes afhangt. Een eenvoudige, doch strategische talent audit van het bestaande potentieel binnen de organisatie kan inzicht verschaffen in de vaardigheden die nog ontwikkeld moeten worden, maar ook in de mate waarin medewerkers zich de waarden en cultuur van het bedrijf eigen gemaakt hebben. Een bijkomend voordeel is dat duidelijke carrièremogelijkheden inspelen op de loyaliteit van high potentials die perspectieven krijgen op het uitbouwen van een carrière bij hun huidige werkgever.

Toch is er ook een financieel kantje aan de medewerkersaudit: het potentieel van de huidige medewerkers maximaal aanwenden zou bedrijven slechts een derde kosten van de prijs die ze betalen bij het rekruteren van geheel nieuwe medewerkers.

Hoe denkt u erover? Spreekt de HR-dienstverlener gewoon voor eigen winkel, of snijdt zijn redenering hout? Hebt u een goed zicht op het talent van uw medewerkers? Bekijkt u eerst de interne keuken voor u buitenshuis gaat shoppen? Laat het ons weten! Uw contact: jos.gavel@hrsquare.be.

Port of Antwerp-Bruges
Benelux Unie
ALDI België

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.