De verhoudingen noch de oorzaken zijn nauwelijks veranderd in vergelijking met vorig jaar. Maar steeds meer ondernemers nemen zelf het heft in handen om het tekort aan talent te tackelen. Liefst 51 procent investeert in de opleiding en vorming van hun medewerkers om zo de concurrentiekracht van de onderneming te versterken. Dat is alvast één van de vaststellingen uit het onderzoek van ManpowerGroup.
In Vlaanderen krijgen werkgevers hun vacatures veel moeilijker ingevuld
Liefst 82 procent van de bevraagde werkgevers in België ondervindt evenveel moeilijkheden om het juiste talent te rekruteren als vorig jaar. Bijna één op de vier (24 procent) heeft af te rekenen met een tekort aan talent. Dat is aanzienlijk minder dan gemiddeld op wereldschaal (40 procent) of op EMEA-niveau (36 procent).
Het tekort laat zich sterk verschillend voelen in de drie regio’s van ons land: Vlaanderen kampt met het grootste tekort (31 procent of 5 procentpunten hoger dan 2015), terwijl de schaarste in Brussel (22 procent of 4 punten minder) en Wallonië (13 procent of 5 punten minder) krimpt.
De eeuwige zoektocht naar geschoolde arbeiders
De top tien van knelpuntberoepen wordt zonder verrassing opnieuw gedomineerd door de technische beroepen en geschoolde arbeiders. Deze laatste categorie staat op nummer één, op de voet gevolgd door de chauffeurs en de technici (onderhoud, productie). Daarna komen de administratieve medewerkers (meestal meertalig), commerciële profielen en salesmanagers.
Nieuw dit jaar staan op de zevende plaats artsen en niet-verplegende zorgverleners en op plaats 8 verplegend personeel. Zoals verwacht, blijven ook de IT-profielen (op plaats 9) heel gegeerd onder druk van de niet aflatende digitalisering en technologische evolutie (voor de regio Brussel voeren ze zelfs de top tien van knelpuntberoepen aan). De groep van ongeschoolde arbeiders sluit ten slotte de top tien af.
Zoomen we even in op de regio’s, dan voeren de chauffeurs de Vlaamse top tien van knelpuntberoepen aan. In Brussel zijn dat dus de IT-profielen en in Wallonië de geschoolde arbeiders. Opvallend in de Vlaamse ranglijst: de projectmanagers (op 6) en de management- en directiefuncties (op 7). In Brussel is er dan weer een groot tekort aan veiligheidsmensen (nieuw in de lijst op 8) en horecamedewerkers (op 9). In Wallonië ten slotte is de vraag groot naar verplegers (op 2) en ingenieurs (op 6).
‘Hard skills’
Meer dan een kwart van de werkgevers (26 procent) verwijst naar het tekort aan óf het ontbreken van geschikte kandidaten en naar het gebrek aan ‘hard skills’ (te weinig technisch onderlegd) (18 procent). Andere oorzaken die doorwegen, zijn het gebrek aan ervaring (17 procent) of ‘soft skills’ (sociale en persoonlijke vaardigheden) (16 procent).
Oplossing: investeren in eigen medewerkers
In vergelijking met het verleden ondernemen de werkgevers meer actie om het tekort aan talent te tackelen. Liefst 51 procent van de bevraagde werkgevers (tegenover slechts 17 procent vorig jaar) investeert in de vorming en opleiding van hun medewerkers met als doel de openstaande vacatures te kunnen invullen.
Daarnaast gaan ze rekruteren in niet-traditionele segmenten (48 procent) – jongere en oudere doelgroepen, nieuwe regio’s – of bieden ze de kandidaten extra voordelen (38 procent) of betere loonvoorwaarden (29 procent). Andere werkgevers nemen dan weer hun toevlucht tot outsourcing (30 procent), een alternatieve rekruteringsstrategie (flexibele arbeid/interim) (29 procent) of ze veranderen van arbeidsmodel (glijdende werkuren, telewerk) (22 procent).
Globale situatie
Op wereldschaal ondervindt 40 procent van de bijna 42.000 werkgevers die ManpowerGroup bevroeg in 43 landen en gebieden, moeilijkheden om de geschikte profielen te vinden. Dat is de hoogste score sinds 2007 en een stijging met 2 punten in vergelijking met 2015 (38 procent).
De landen met de grootste talentcrisis zijn (in volgorde): Japan (86 procent) – opnieuw aan de kop vanwege de toenemende vergrijzing van zijn bevolking – Taiwan (73 procent), Roemenië (72 procent), Hongkong (69 procent) en Turkije (66 procent). Minder prangend maar nog altijd hoger dan het wereldgemiddelde zijn de scores in India (48 procent) en de Verenigde Staten (46 procent). Een totaal ander beeld zien we in China, waar de werkgevers nauwelijks gewag maken van een tekort aan talent (10 procent).
Bron: ManpowerGroup (manpowergroup.be)