Taxshift: kwart meer bedrijven werft eerste werknemer aan

De taxshift creëert een gunstig klimaat voor starters om over te gaan tot eerste aanwervingen, zo blijkt uit resultaten van HR-dienstenleverancier SD Worx. In 2016 hebben 25 procent meer jonge ondernemers een eerste werknemer in dienst genomen in vergelijking met dezelfde periode in 2015.

De overheidsmaatregelen zorgen voor een golf van nieuwe aanwervingen. Starters voelen zich veiliger en durven vaker de stap te zetten om vaste medewerkers in dienst te nemen. De meeste jonge ondernemers kennen de taxshift weliswaar, maar zijn niet altijd volledig geïnformeerd over de exacte inhoud en voordelen van de maatregel.

De taxshift

De maatregel bepaalt dat een ondernemer sinds 1 januari 2016 een nagenoeg volledige vrijstelling van (basis)werkgeversbijdragen geniet voor een eerste aanwerving. De vrijstelling geldt voor de volledige tewerkstellingsperiode, dus in principe voor onbepaalde duur.

Ze kan worden toegepast op tewerkstellingen die aanvangen tussen 1 januari 2016 en 31 december 2020. Binnen deze vijf jaar kan het voordeel opgestart worden voor elke ondernemer die voor de eerste keer een werknemer aanwerft. De toepassing van de vrijstelling zal langer kunnen doorlopen dan eind 2020, aangezien het gaat om een vrijstelling gedurende de volledige tewerkstellingsperiode van een eerste werknemer.

Bron: SD Worx (sdworx.be)


Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.