Taxshift: nettoloon stijgt vanaf januari met 23 tot 32 euro

De federale regering besliste in 2015 een belastingverschuiving of taxshift door te voeren. De sociale bijdragen voor bedrijven en de personenbelasting werden verlaagd. Om dat te compenseren, gingen enkele andere belastingen – waaronder de btw en de accijnzen – de hoogte in.

De verlaging van de personenbelasting die volgend jaar op de agenda staat, gebeurt door de belastingschaal van 30 procent te schrappen, door de belastingvrije som en het forfait voor beroepskosten op te trekken en door belastingplichtigen minder snel in de 45 procentschaal te laten vallen.

Tweede fase

In april 2016 ging al een eerste fase van de taxshift in. Sindsdien kregen de lage lonen (tot 1500 euro bruto) er 83 euro netto per maand bij. Vanaf januari 2018 komt daar maandelijks 32 euro extra bij.

Bij de gemiddelde lonen (tot 3300 euro bruto), die al 51 euro bijkregen, komt 28 euro extra. De hoge lonen (vanaf 5500 euro bruto per maand), die al 44 euro per maand bijkregen, krijgen er dan 23 euro extra bij.

In 2019 volgt nog een derde en laatste schijf van de taxshift, met een extra loonsverhoging tot gevolg.

Bron: VTM Nieuws (nieuws.vtm.be)

 

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.