Ook het loon ontmoedigt: verdient een geriater gemiddeld 250.000 euro bruto per jaar, dan is dat voor chirurgen of radiologen snel een veelvoud. Daardoor waren er jaren dat er amper studenten aan de opleiding geriatrie begonnen.
Ondertussen neemt de vraag exponentieel toe. 30 tot 45 procent van de patiënten in een doorsnee Vlaams ziekenhuis is ouder dan 80 jaar. En dat aantal zal blijven stijgen. Vandaag telt ons land al ruim 580.000 tachtig-plussers. Volgens de prognoses van de vergrijzingscommissie zijn dat er tegen 2060 meer dan 1,3 miljoen. Die cijfers baren zorgen.
Technisch is onze geneeskunde goed. De drempels naar zorg zijn laag. Maar aan het einde van de rit komen we in de problemen. Er zijn te weinig artsen die het overzicht kunnen bewaren bij oude patiënten met twaalf verschillende aandoeningen. “Dit is niet vol te houden. We staan als maatschappij voor een gigantisch probleem”, zegt Jean-Pierre Baeyens, secretaris-generaal van de beroepsvereniging voor geriaters.
De tekorten in de geriatrie zijn een tastbaar gevolg van de scheeftrekking in het financieringssysteem van onze artsen en ziekenhuizen, dat technische prestaties hoger naar waarde schat en een samenwerking tussen disciplines ontmoedigt. Dat model lijkt door de vergrijzingsgolf niet langer houdbaar. Artsen en ziekenhuismanagers erkennen dat dringend iets moet gebeuren om de toevloed aan (zeer) oude patiënten het hoofd te bieden.
Het stappenplan van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) voor een nieuw, meer forfaitair financieringssysteem roept echter hevige weerstand op, zeker bij beter verdienende specialisten die het model van prestatiegeneeskunde liever niet zien verdwijnen.
Bron: Weliswaar, De Tijd