Te weinig mannen kiezen voor verpleegkunde

Zo’n 17.000 studenten volgen dit academiejaar de opleiding verpleegkunde. Dat is een record, maar toch blijft verpleegkunde een knelpuntberoep. “Niet alleen de vergrijzing, maar ook de complexiteit en de intensiteit van de zorg neemt toe. We zijn dus zeker en vast op zoek naar meer verpleegkundigen in de toekomst”, zegt Vlaams zorgambassadeur Lon Holtzer.

In september waren er nog zo’n 1000 openstaande vacatures. De jobs in ziekenhuizen raken meestal wel wat makkelijker ingevuld dan die in rust -en verzorgingscentra. Maar ook het operatiekwartier kan zeker nog een aantal mensen gebruiken. De spoed- en intensieve afdeling liggen dan weer beter in de markt. Maar er zou ook meer en meer gekozen worden voor geriatrie.

Het zijn wel vooral mannen die nog wat extra aangemoedigd moeten worden om voor verpleegkunde te kiezen. Meer dan 80% van de studenten zijn namelijk vrouwen. “Veel mannen denken dat ze als verpleegkundige niet aan hun trekken komen”, zegt zorgambassadeur Lon Holtzer. De Vlaamse overheid hoopt dat cliché te ontkrachten via campagnes. Het streefdoel is dat tegen 2020 een derde van de studenten verpleegkunde mannelijk is.

Meer informatie op: www.ikgaervoor.be

Bron: Weliswaar/De Redactie

 

Benelux Unie
Port of Antwerp-Bruges

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.