De Techniekacedemie is vijf jaar geleden opgestart onder impuls van de Katholieke Hogeschool Vives en past in het kader van het Vlaamse STEM-actieplan. Inmiddels wordt er in elke West-Vlaamse gemeente op woensdagnamiddag een Techniekacademie georganiseerd. Ook Oost-Vlaanderen is ondertussen mee op de kar gesprongen; in 16 gemeenten daar wordt al een Tekenacademie georganiseerd.
Het opzet is de natuurlijke interesse van kinderen voor techniek levendig te houden. Het concept is al vijf jaar hetzelfde: de Techniekacademie organiseert 12 sessies van 2 uur waarin deelnemende kinderen uit het vijfde en zesde leerkaar tijdens een werkjaar zes technische projecten realiseren. De groepen worden telkens begeleid door twee techniekmentoren, meestal een onderwijzer en een leerkracht met technische expertise.
De projecten komen uit de leefwereld van de kinderen, met een specifieke aandacht voor meisjes. Via de projecten komen de kinderen met zo veel mogelijke technische deelgebieden in contact: hout, mechanica, elektriciteit, elektronica, programmeren, chemie en bouw. Daarbij wordt altijd vertrokken vanuit de STEM-gedachte en op basis van onderzoekend en probleemoplossend leren.
In de 79 deelnemende gemeenten worden nu 4000 kinderen bereikt, onder wie opmerkelijk veel meisjes (20 procent). In een vijftigtal gemeenten wordt ook een Junior Techniekacademie georganiseerd voor kinderen uit het derde en vierde leerjaar. “Zo bereiken we ook jongere kinderen. Dat is belangrijk omdat studies hebben uitgewezen dat je kinderen het best zo vroeg mogelijk voor techniek motiveert. Wij willen vooral de natuurlijke interesse van kinderen in techniek levendig houden en hun technische talenten opwaarderen en voeren zo ook promotie voor een technische loopbaan”, zegt coördinator Rik Hostyn.
De Techniekacademie kan ondertussen rekenen op een 250-tal techniekmonitoren, zowel uit het onderwijs als de bedrijfswereld. Een van de sponsors is HR-dienstenbedrijf Logi-Technic, dat gespecialiseerd is in de outsourcing van technische arbeiders. Het levert 17 medewerkers die tijdens de werkuren op woensdagnamiddag als techniekmonitor optreden.