Technisch geschoolde medewerkers onvindbaar

Bijna de helft van de bedrijven zoekt technische en STEM-profielen. Acht op de tien echter vinden de zoektocht bijzonder moeilijk, zo blijkt uit een rondvraag van HR-dienstverlener Tempo-Team bij 2100 Belgische werkgevers en werknemers. Driekwart van de werkgevers met vacatures voor technische profielen spreekt zelfs van een ernstig tekort. Werkgevers verwachten ook weinig beterschap op korte termijn. Zo denkt 70 procent dat de vraag naar technische profielen nog zal toenemen. In Vlaanderen is dat zelfs 75 procent.

Om het tekort aan deze profielen aan te pakken, vragen bedrijven dringend inspanningen van de overheid. Ruim tweederde vindt dat de overheid technische studies en opleidingen meer moet promoten. Meer dan de helft (55 procent) meent dat jongeren nog altijd te weinig aangemoedigd worden om studierichtingen te kiezen die hun kans op werk vergroten en ziet dit ook als een van de voornaamste oorzaken van de huidige schaarste op de arbeidsmarkt. De helft van de bedrijfsleiders wil daarnaast een betere afstemming tussen het onderwijs en de bedrijfswereld.

Maar bedrijven hebben ook zelf een belangrijke rol te spelen, bijvoorbeeld door technische jobs aantrekkelijker te maken en beter te verlonen. Uit de bevraging blijkt onder meer dat werknemers met een technisch diploma in vergelijking met andere werknemers liefst een job hebben waar ze veel autonomie krijgen. Vier op tien werknemers zouden openstaan voor een nieuwe uitdaging. Retentie wordt met andere woorden belangrijk.

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.