Technologie maakt werk werkbaarder

Technologie voor Werkbaar Werk
TechnologieWerkbaar werk

Meer mensen aan het werk: dat is een belangrijke doelstelling van de Vlaamse regering. Dat houdt ook in dat we met zijn allen lánger moeten gaan werken. Technologie moet daar helpen om werk langer werkbaar te houden. De proeftuin ‘Technologie voor Werkbaar Werk’ toont de mogelijkheden.

Het doel is om een werkzaamheidsgraad van tachtig procent te behalen. Ter vergelijking: we zitten in Vlaanderen vandaag op 75,3 procent van de 20- tot 64-jarigen die betaald werk verrichten. Om de kloof te overbruggen en de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken, moeten we niet alleen meer mensen aan de slag krijgen, maar ook de huidige werknemers langer aan de slag houden.

Proeftuin

Innovatieve technologieën kunnen een belangrijke rol spelen in het werkbaar maken én houden van jobs. Vlaams minister van Werk en Innovatie Jo Brouns lanceerde daarom de proeftuin ‘Technologie voor Werkbaar Werk’. Daar wordt state-of-the-art innovatieve technologie ingezet om het werk zowel fysiek als mentaal werkbaarder de maken. Het gaat onder andere over digitale werkinstructies, exoskeletten, virtual reality en augmented reality.

Dit soort technologieën laat niet alleen toe langer aan de slag te blijven, het helpt ook om mensen die om fysieke of mentale redenen een afstand ervaren tot de arbeidsmarkt (terug) naar de arbeidsmarkt toe te leiden. De belangrijkste drempels voor Vlaamse werknemers in de industriesector om aan de slag te blijven, zijn immers een hoge werkdruk, fysieke belasting en eentonigheid van werk, zo blijkt uit onderzoek van het HIVA (KU Leuven) dat in het kader van deze proeftuin werd uitgevoerd.

Exoskeletten vervangen overalls

Met de industrie 4.0-proeftuin ‘Technologie voor Werkbaar werk’, die in 2022 op initiatief van Vlaams minister van Werk en Innovatie Jo Brouns door VLAIO gelanceerd werd, slaat Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie, samen met zijn core labo’s aan UHasselt (EDM) en VUB (R&MM) de handen in elkaar met imec-IDLab-UGent, imec-SMIT-VUB, Sirris en het HIVA-Onderzoeksinsituut voor Arbeid en Samenleving (KU Leuven).

Met succes: het voorbije jaar werkten ze samen technologie-demo’s uit die leidden tot ondersteuningsmiddelen voor de mentale, fysieke en organisatorische noden van specifieke doelgroepen op de arbeidsmarkt.

Technologie voor Werkbaar Werk

Open atelier

Om dit te illustreren werd eerder deze week het leerwerkbedrijf ‘Open Atelier’ in Pelt omgebouwd tot een demozaal die de meest moderne innovaties samenbrengt. Er werden onder andere cobots tentoongesteld, robotische armen die als het ware als collega naast werknemers staan en de nodige ondersteuning kunnen bieden op de werkvloer. Een dashboardsysteem dat elke stap van een proces kent, in beeld kan brengen en realtime kan opvolgen zorgt ervoor dat werknemers nooit een stap in een proces kunnen missen.

Augmented Reality kan dan weer poetshulp bieden door onzichtbaar vuil in te kleuren, om zo het verschil tussen propere en vuile oppervlakten duidelijk te maken.

Deze en nog andere tentoongestelde technologieën bieden innovatieve oplossingen voor de uitdagingen die werknemers in de maakindustrie vandaag ervaren. Zo biedt deze proeftuin concrete voorbeelden aan aan de brede sector van de maakindustrie die het werk meer werkbaar kunnen maken.

Technologie voor Werkbaar Werk

800 bedrijven

Het voorbije jaar namen al 144 bedrijven deel aan acties van de proeftuin. Het is de ambitie van minister Brouns en de projectpartners om tegen eind 2024 ongeveer 800 bedrijven te hebben bereikt met de technologieën en verdere acties van het project. Er wordt over een periode van 3 jaar 2,4 miljoen euro geïnvesteerd via VLAIO.

“Het is belangrijk dat iedereen veilig en gezond aan de slag kan gaan én blijven. Werkbaar werk is daarom voor mij cruciaal, het is ook één van de vier pijlers in het nieuw Vlaams Werkgelegenheidsakkoord”, concludeert Vlaams minister van Werk en Innovatie Jo Brouns. “Met deze proeftuin tonen we aan dat ook innovatieve technologieën een oplossing zijn in dit verhaal. Exoskeletten, cobots, virtual reality of digitale werkinstructies kunnen ons vooruit katapulteren om jobs zowel fysiek als mentaal draagbaarder te maken. Innovaties die voor velen nog als verre toekomstmuziek klinken, zijn vandaag vaak al in productie en breed inzetbaar op de werkvloer, dat willen we met dit project illustreren aan de bedrijven.”

In HR Square 215, het tijdschrift dat uitkomt begin maart, leest u een uitgebreid artikel over het inzetten van cobots. Nieuwsgierig naar dat artikel maar nog geen abonnee? Klik hier.

LEES MEER OP HRSQUARE.BE

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.