Technostress nieuw gevaar op het werk

40ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenAttitudeCommunicatieErgonomieFlexibiliteitLoopbaanMotivatieOrganisatie
Dat blijkt uit een eerste verkenning van de Nederlandse vakbond FNV en de Universiteit van Amsterdam. De Universiteit van Amsterdam voerde een literatuurstudie uit naar het fenomeen van technostress, FNV hield een online-enquête bij zijn leden.

Uit de peiling blijkt dat meer dan 20 procent zijn mobiele telefoon meer dan 6 keer per dag buiten de werktijd raadpleegt. Een kwart van de respondenten gebruikt de mobiele apparatuur meer dan 6 keer per uur.

Zo’n 33 procent van de werknemers geeft aan dat het werk er door mobiele apparatuur niet gemakkelijker op is geworden. Integendeel, één op de drie werknemers vindt dat het werk complexer en intensiever is geworden met de komst van mobiele apparatuur. Dat blijkt ook uit de literatuurstudie.

Een meerderheid van de werknemers, 60 procent, is voorstander van duidelijke afspraken over het versturen van werkgerelateerde berichten buiten de werktijd.

Tevens blijkt dat de laptop terrein verliest en er steeds meer handelingen op de telefoon worden gedaan, misschien wel overmatig. Voortdurend werken op deze kleine apparatuur geeft nieuwe gezondheidsrisico’s, waaronder een vergrote kans op RSI-achtige klachten en concentratieverlies.

“Het lijkt erop alsof steeds meer werknemers de hele klok rond worden geconfronteerd met meldingen uit tablets en smartphones. Zij voelen een constante druk om hierop te reageren. Vaak betreft het werkmails, vragen van collega’s, opdrachten, doorgeven van vergaderdata enzovoort. De kans bestaat dat werknemers deze druk als ‘dat hoort er nou eenmaal bij’ gaan ervaren en daar kun je je vraagtekens bijzetten”, besluit FNV.

Bron: P&O Actueel

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

IT-recruiter

Projinit

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.