Telenet zet al zijn medewerkers aan het leren om talentschaarste tegen te gaan

Telenet zet al zijn medewerkers aan het leren om talentschaarste tegen te gaan

Niet alleen is het vandaag, met een niet afhoudende ‘war for talent’, bijzonder uitdagend vacatures in te vullen, bestaande jobs veranderen tegelijk inhoudelijk zo sterk veranderen dat ze andere vaardigheden vragen. En dan zijn er nog de geheel nieuwe functies die ontstaan. Als antwoord op die structurele uitdagingen zijn heroriëntering en continue bijscholing zijn meer dan ooit aan de orde. Om de talentschaarste tegen te gaan, zet Telenet al zijn medewerkers aan het leren tijdens de ‘learning weeks’. Zo hoopt het bedrijf medewerkers wakker te schudden en hen te wijzen op alle groeimogelijkheden en leerpaden die het actief aanbiedt.

Telenet wil zijn medewerkers stimuleren om hun kennis en vaardigheden te versterken via vorming, bijscholing of omscholing. Onder andere door de toenemende digitalisering, ontstaat er vaker een kloof tussen de skills die iemand heeft meegekregen in zijn opleiding en die vandaag nodig zijn voor de job. Een dynamische loopbaan waarin je je regelmatig bijschoolt, is dan ook een must, zeker gezien de huidige actieve populatie langer aan het werk zal moeten blijven. Werkgevers moeten erover waken dat hun medewerkers vandaag klaar zijn voor hun rol van morgen op de arbeidsmarkt.

Medewerkers sensibiliseren van de gedeelde verantwoordelijkheid

Om al zijn medewerkers hiervan te sensibiliseren, lanceert Telenet de ‘Learning Weeks’. Een breed opgezet concept om zo veel mogelijk medewerkers op een laagdrempelige manier aan het nadenken te krijgen over hun loopbaan. Telenet voorziet dit najaar vijf weken lang tal van workshops, cursussen, keynotes en zelfs een beurs waarbij elk departement zijn openstaande vacatures, samen goed voor maar liefst 200 jobs, toelicht aan de collega’s. In het voorjaar van 2023 volgt een tweede sessie, waarna alle meer dan 3.500 werknemers het traject hebben doorlopen.

Kirsten Florentie, verantwoordelijke voor HR bij Telenet: “45 procent van onze vacatures wordt al intern ingevuld en dit willen we nog sterker verankeren. Gezien de talentschaarste, moeten we meer dan ooit putten uit onze eigen workforce om vacatures ingevuld te krijgen. Met deze ‘groeiweken’ stimuleert Telenet zijn medewerkers om na te denken over hun loopbaan en een dynamisch groeipad. We wijzen erop dat ze tijd mogen, of zelfs moeten, vrijmaken om te leren en hun groei in eigen handen te nemen.”

“De arbeidsdeal stelt dat elke voltijdse werknemer vanaf 2023 beschikt over minstens vier opleidingsdagen per jaar: mensen hebben recht op opleiding en dat wil Telenet volop ondersteunen”, vervolgt ze. “Mensen kunnen niet toekijken naar hun loopbaan. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid en we verwachten dat ze dan ook de aangereikte middelen gebruiken. Studies wijzen bovendien uit dat medewerkers dergelijke mogelijkheden ook verwachten van een bedrijf. Als iemand uitgekeken geraakt op zijn of haar huidige functie, willen we alle kansen bieden om zich binnen het bedrijf toch verder te ontwikkelen. Groeien is al lang veel meer dan enkel een leidinggevende rol opnemen. Ook jezelf verbreden, specialiseren of helemaal omscholen naar een totaal andere functie zijn mogelijk en worden actief aangemoedigd.”

Overige programma’s

Naast de ‘Learning Weeks’ heeft Telenet nog andere tools en specifieke programma’s. Alle werknemers kunnen in het online platform ‘Expeditie T’ een overzicht invullen van hun vaardigheden en ambities. Het biedt handvatten voor evaluatiegesprekken maar bijvoorbeeld ook mogelijkheden om een coach te vinden voor een bepaalde skill die iemand verder wil ontwikkelen.

Het intern stageprogramma ‘The Switch’ geeft medewerkers dan weer de kans om gedurende een periode van vier maanden – met de nodige coaching en on-the-job training – te proeven van een volledig andere functie binnen Telenet. Als deze ‘switch’ een positieve ervaring is, kan de medewerker de nieuwe functie definitief opnemen. Het Switch-programma wordt momenteel uitgetest met functies voor cyber security, data en digital.

Telenet zet al zijn medewerkers aan het leren om talentschaarste tegen te gaan
Telenet zet al zijn medewerkers aan het leren om talentschaarste tegen te gaan

LEES MEER OP HRSQUARE.BE

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.