Telewerken doet beter slapen

Uit een nieuwe studie, uitgevoerd onder leiding van VUB-professor Olivier Mairesse, blijkt dat de coronacrisis het patroon en de kwaliteit van onze slaap vooral negatief beïnvloedde. In het bijzonder voor wie al langer met slaapproblemen kampte, werd het erger. Toch is er ook positief nieuws: goede slapers en thuiswerkers profiteerden namelijk ‘s nachts van wat extra slaap. Professor Olivier Mairesse is lid van de onderzoeksgroep Brain, Body and Cognition aan de VUB.

De resultaten uit deze studie tonen dat alternatieve werkvormen zoals telewerk een positief effect kunnen hebben op de slaap. Natuurlijk was het voordeel voor de thuiswerkers dat er minder kans op coronabesmetting was, waardoor er minder stress en dus minder slaapproblemen waren. Ook hadden de mensen die niet op de werkvloer aanwezig moesten meer ruimte om zelf te bepalen wanneer ze naar bed gingen en opstonden. Daardoor konden ze de bedtijden beter afstemmen op hun lichamelijke nood aan slaap. Andere mogelijke verklaringen van de resultaten, maar waar niet specifiek naar gevraagd werd, zijn: minder pendelstress, flexibeler werkrooster en een beter evenwicht werk-privé.

De deelnemers over het algemeen later slapen en stonden later op. Toch leidde dat niet tot meer slaap, want het kostte meer tijd om in slaap te vallen dan normaal. Bij respondenten die al voor de lockdown last hadden van slapeloosheidsymptomen duurde dat zelfs tot 25 minuten langer. Het gaat over mensen met onder andere niet-herstellende slaap, die moeite hebben om in- en door te slapen, slecht gehumeurd of gemakkelijk geïrriteerd zijn, vermoeid zijn, concentratie- en geheugenproblemen hebben of depressieve gevoelens hebben. Deze groep sliep ook gemiddeld driekwartier minder dan respondenten die weinig of geen klachten hebben.

Het aantal mensen met slapeloosheidsklachten nam bovendien toe: 19 procent van de deelnemers rapporteerde matige tot ernstige symptomen. Dat is goed voor een bijna verdrievoudiging, want voor de pandemie was dat slechts 7 procent. Jongere deelnemers die zich op de werkvloer moesten begeven, gaven opvallend vaker aan dat hun klachten verergerden. Ook hier bleek dat de lockdown vooral slechte slapers trof: ruim een derde van hen gaf aan dat hun klachten verergerden. Een op tien ervoer daarentegen een verbetering.

Voor dit onderzoek werd een online survey opgesteld in 11 talen, waaraan tussen begin april en eind mei in totaal 7.140 respondenten wereldwijd deelnamen. Het werd verspreid in het Nederlands, Frans, Duits, Engels, Portugees, Spaans, Italiaans, Pools, Russisch, Zweeds en Arabisch.

Bron: VUB

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.