Is zelf opleiden de oplossing voor het tekort aan technisch personeel? Siebren De Schutter, HR-manager van vleesverwerkingsbedrijf Ter Beke, hoedt zich voor straffe uitspraken, maar ziet ook weinig andere mogelijkheden: “Natuurlijk kunnen we naar die ene witte raaf blijven zoeken, maar de waarheid is dat ze er niet is. Een bedrijf als Ter Beke, waar technici in een koude omgeving en in wisselende ploegen werken, moet niet op spontane instroom rekenen. In de context van vandaag zullen we sneller de loterij winnen dan dat er zich een direct inzetbare technicus zal aandienen. Technici wachten niet tot er een vacature op een jobsite verschijnt. We zijn verplicht het anders aan te pakken en een actievere houding aan te nemen in het rekruteringsproces.”
Investeren in operatoren
Kenmerkend voor het machinepark van Ter Beke is dat er veel verschillenden lijnen en diverse processen zijn. Voor de technici betekent het dat ze van verschillende markten thuis moeten zijn. Ze hebben kennis van elektriciteit, mechanica, hydraulica, pneumatiek en een goede basis van meet- en regeltechniek nodig. “Dat maakt de zoektocht naar nieuwe medewerkers er niet eenvoudiger op”, duidt De Schutter. “Om die reden herdenken we onze manier van werken. We willen onze operatoren zo vormen dat ze eenvoudige technische taken zelf kunnen uitvoeren.”
Een eerste voorzichtige stap in die richting zette Ter Beke twee jaar geleden. Het bedrijf startte toen samen met de opleidingsorganisatie VINTO een technisch opleidingstraject voor operatoren op. Drie medewerkers van de vestiging in Veurne kregen gedurende twintig dagen een intensieve training, afgestemd op de noden van Ter Beke.
De drie medewerkers zijn intussen als technisch operator of bij de technische dienst aan het werk. “Uiteraard zijn ze nog geen volleerde technici”, weet De Schutter, “maar hun aanwezigheid op de werkvloer maakt wel degelijk het verschil. We merken dat de productiestilstanden minder lang duren. Deze medewerkers kunnen veel sneller de juiste acties ondernemen.”
Leervacatures
De Schutter wil op korte termijn een gelijkaardig langlopend opleidingstraject – gespreid over anderhalf à twee jaar – uitrollen op de site in Lievegem: “Van de zone- of hulpcoördinatoren die de supervisor in de dagelijkse werking ondersteunen, verwacht ik sowieso dat ze deelnemen. Zij zijn uiterst geknipt om operatoren te helpen problemen op de lijnen te detecteren en snel te verhelpen. Daarnaast hoop ik nog minstens vijf à zes medewerkers te kunnen selecteren. We stellen de vraag aan alle operatoren, maar het blijft natuurlijk een vrijwillige keuze.”
De vleeswarenproducent kijkt overigens niet alleen naar de interne medewerkers, hij richt zijn pijlen ook op talent buiten de onderneming. Wie zich wil omscholen tot technicus, zal via Ter Beke gratis de kans krijgen. Siebren De Schutter schrijft daarvoor binnenkort een ‘leervacature’ uit.
Het enthousiasme om zelf op te leiden mag dan wel groot zijn, De Schutter beseft ook dat er risico’s aan verbonden zijn. Welke zijn dat en hoe wordt ermee omgegaan?
Lees het volledige verhaal in HR Square Digitaal, online of op onze app.
Als lid van HR Square ontvangt u niet alleen het tijdschrift, maar hebt u ook toegang tot de app en de website met het archief en geniet u van stevige prijsreducties op de HR Square Seminaries, de HR Square Masterclass, de HR Square Conference en andere evenementen.
Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Pascale Lenaers, [email protected], 0471 85 70 42.