Test-Aankoop krijgt geen inzage in rapporten ziekenhuisinfecties

CommunicatieVeiligheid
Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) en de FOD Volksgezondheid coördineren de nationale surveillance van ziekenhuisinfecties. De globale resultaten daarvan worden wel publiek gemaakt, maar niet geïndividualiseerd op ziekenhuisniveau.

Test-Aankoop probeerde daarom inzage te krijgen in de resultaten per ziekenhuis. In mei 2009 vroeg het schriftelijk aan het WIV om een kopie te ontvangen van de rapporten met de gegevens per ziekenhuis. De consumentenorganisatie baseerde zich daarbij op de wet op openbaarheid van bestuur.

Maar het WIV weigerde om wetenschappelijke en juridische redenen en stelde dat het zeer moeilijk zou zijn om een correcte vergelijking van ziekenhuizen te maken. Bovendien was er een contract van vertrouwelijkheid en anonimiteit met de ziekenhuizen.

Test-Aankoop nam de weigering niet en ging in beroep, maar kreeg telkens nul op het rekest. De Raad van State heeft zich nu, als laatste instantie, in een gemotiveerd arrest uitgesproken. De Raad stelt dat de overheid een belangenafweging moet maken tussen de openbaarmaking en het mogelijk risico voor de gezondheid. Volgens de Raad mag het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid de toegang tot de gegevens in detail weigeren.

Bron: Knack, de Specialisten, De Morgen

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.