Testosteron breekt glazen plafond

GenderLoopbaan
Eerder werd al aangetoond dat personen met een hoog testosterongehalte competitiever en dominanter zijn. Het is echter voor het eerst dat bewezen wordt dat het hormoon carrièrekeuzes beïnvloedt. Het nieuwe onderzoek, gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift Proceedings Of The National Academy Of Sciences, toont aan dat vrouwen met een hoog gehalte aan testosteron meer risico’s nastreven. Bij mannen is dat niet altijd het geval, al nemen mannen en vrouwen met gelijke testosteronniveaus ongeveer gelijkaardige risico’s. Opmerkelijk is dat individuen met de hoogste testosteronniveaus makkelijker opteren voor een carrière in de financiële wereld.

Onderzoek

De Amerikaanse wetenschappers baseren hun bevindingen op speekselonderzoek bij vijfhonderd mannelijke en vrouwelijk MBA-studenten van de universiteit van Chicago. Ze hielden daarbij ook rekening met andere indicatoren van hoge testosterongehaltes zoals vingerlengte. Een vrouw met een hoog testosterongehalte heeft doorgaans langere ring- dan middelvingers. In de studie koos 36 procent van de vrouwen en 57 procent van de mannen uit voor een carrière in de financiële sector.
De studenten moesten een computerspel spelen waarbij ze vragen kregen voorgeschoteld en zelf konden beslissen over de inzet en dus de winst die ze konden boeken bij het correct beantwoorden van de vragen. De vrouwen met een hoog testosterongehalte namen meer risico. Iets wat ze ook in het bedrijfsleven zullen doen.

Kritiek

Andere wetenschappers argumenteren dat de vrouwelijke studenten wellicht al verhoogde testosteronniveaus kennen, omdat ze er al een aanzienlijke carrière als student hebben opzitten. Zij durven niet te stellen dat de meer ‘mannelijke’ vrouwen aangetrokken worden tot de traditioneel mannelijke beroepen of de eerder ‘mannelijke carrières’, maar geloven dat vrouwen die zichzelf in een ‘mannelijke’ positie vinden, zich op natuurlijke wijze de eerder mannelijke houding aanmeten.

Bron: The Independant, Express

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.