Tevredenheid over werkplek zorgt voor meer betrokkenheid (Belgen tonen minste betrokkenheid)

Dat zijn de belangrijkste conclusies uit een wereldwijd onderzoek van werkomgevingsspecialist Steelcase, uitgevoerd bij 12.480 kenniswerkers in 17 landen. De onderzoeksgegevens laten zien dat een derde van alle medewerkers niet betrokken is bij zijn of haar werk en de organisatie.

Werkomgeving bepaalt betrokkenheid

Volgens het onderzoek tonen medewerkers die zeer tevreden zijn met verscheidene aspecten van hun werkplek ook een grote betrokkenheid. Voor veel organisaties zijn daarin nog veel stappen te nemen, want slechts 13 procent van de onderzochte kenniswerkers is erg betrokken en erg tevreden met zijn werkplek. 11 procent van de kenniswerkers is erg ontevreden over het kantoor en toont ook amper betrokkenheid.

Betrokken medewerkers hebben meer zeggenschap

Een onderscheidend kenmerk van betrokken medewerkers is dat zij vaak een grote mate van keuzevrijheid en zeggenschap hebben over waar en hoe ze werken. Dit komt doordat de kantoorruimte deze mogelijkheden daadwerkelijk biedt en doordat zij hierbij worden gesteund door het management. Dit betekent ook dat zij hun privacy beter kunnen managen en zich beter kunnen concentreren op hun werk.

Mobiele technologie nog geen gemeengoed

Hoewel mobiele apparaten voor persoonlijk gebruik wereldwijd allang gemeengoed zijn, laat deze studie zien dat binnen organisaties mensen het nog steeds twee keer zo vaak met ‘fixed technology’ als met mobiele apparatuur moeten doen. Maar liefst 86 procent van de kenniswerkers wereldwijd maakt nog gebruik van een vaste telefoonlijn en 80 procent van desktopcomputers. De percentages voor flexibele apparaten liggen een stuk lager: laptops (39 procent), mobiele telefoons (40 procent) en tablets (13 procent).

Traditionele werkvormen blijven overheersen

Over de hele wereld zien de meeste kantoren er hetzelfde uit: een combinatie van open ruimtes en privékantoren. Veruit het grootste gedeelte van de werkenden (driekwart) werkt in een individueel of gedeeld privékantoor. Er zijn echter grote verschillen tussen landen en Nederland behoort tot de meest progressieve, met volledig open kantoorlandschappen en flexplekken.

Culturele context

De meest betrokken medewerkers zijn afkomstig uit opkomende economieën, waar mensen andere verwachtingen van hun werkomgeving hebben dan in westerse landen. Werknemers uit India en Mexico zijn het meest tevreden en betrokken, terwijl Fransen, Belgen en Spanjaarden de minste betrokkenheid tonen. Het land, de cultuur en de verwachtingen spelen allemaal een rol bij de mate van betrokkenheid en tevredenheid met de werkplek.

Bron: Steelcase (steelcase.com)

 

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.