Tewerkstelling in Belgische bedrijven weer hoger dan vóór corona

De coronacrisis bracht de arbeidsmarkt een klap toe. In 2020 daalde de tewerkstelling met 2,1 procent in de Belgische bedrijven. Zonder het systeem van tijdelijke werkloosheid, was die krimp vermoedelijk nog een stuk groter geweest. Nu, twee jaar later, is er opnieuw goed nieuws: de tewerkstelling is in 2021 gegroeid met 3,5 procent en staat zo voor het eerst op een hoger niveau dan voor corona (+1,3%). Het gaat om arbeidsplaatsen met een contract van bepaalde of onbepaalde duur. De gegevens komen van HR-dienstverlener Acerta, die zich baseert op de gegevens van 30.000 bedrijven.

Leve de horeca

Niet verwonderlijk: de horeca maakte de opmerkelijkste comeback het afgelopen jaar. De tewerkstelling steeg er in 2021 met maar liefst 57,7 procent. Daarmee zit de horeca bijna opnieuw op het niveau van voor corona.

Als we de tewerkstelling in andere sectoren vergelijken met pre-corona, kunnen de sectoren logistiek & transport (+8,3 procent), groot- en kleinhandel (+6,1 procent), chemie, farma en energie (+5,6 procent) de mooiste cijfers voorleggen. In alle drie de sectoren zijn nu meer mensen tewerkgesteld in vergelijking met 2019.

Achterblijver is de metaal- en maakindustrie, die blijft hangen op -5,6% van de tewerkstelling in 2019.

Leve de kleintjes

De kleinste Belgische bedrijven, met minder dan vijf werknemers, kenden in 2020 de grootste terugval in tewerkstelling en nu, in 2021, kennen ze het grootste herstel. Dat maakt dat ze qua tewerkstelling zelfs iets boven 2019 uitkomen.

Na de kleinste waren het vooral de grootste Belgische werkgevers die de impact van corona op de tewerkstelling voelden. Zij hebben dat in 2021 nog niet kunnen herstellen en blijven 4 procent onder de tewerkstelling pre-corona.

En nu?

Onze overheden speelden de afgelopen twee jaar een belangrijke rol in de ondersteuning van de tewerkstellingscijfers. Via allerlei maatregelen zorgden ze ervoor dat de cijfers niet té ver wegzakten. Nu de coronamaatregelen voor het grootste deel weer weg zijn, geldt dat ook voor de bijzondere steunmaatregelen. En nu?

Nele Mertens, juridisch adviseur bij Acerta, wijst erop dat Belgische bedrijven die daar nood aan hebben nog steeds beroep kunnen doen op tijdelijke werkloosheid. “Al verwachten we niet dat er nog heel veel bedrijven beroep op zullen doen, gezien de duidelijke tewerkstellingsgroei in het afgelopen jaar”, klinkt het.

Ze vervolgt: “Business zoals vóór corona wordt het evenwel niet. Hybride werken kennen we al, nu komt ook de definitieve goedkeuring van de Arbeidsdeal eraan. Telkens gaat het over meer ruimte voor werkgevers en werknemers om afspraken te maken en het werk beter en flexibeler te organiseren (zoals versoepeling nachtarbeid en e-commerce). Post-corona is dan ook het uitgelezen moment voor ondernemingen om hun hr-beleid onder de loep te nemen.”

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.