Tewerkstelling in kmo’s stagneert

Dat blijkt uit de kmo-jobindex van HR-dienstverlener SD Worx. De voorbije drie maanden steeg de tewerkstelling in Belgische kmo’s met 0,14%. Die stijging is vooral te danken aan Vlaanderen. De tewerkstelling steeg er het voorbij kwartaal met 0,4%, terwijl de tewerkstelling in Brussel gelijk bleef en in Wallonië zelfs daalde met 0,4%.

Het verschil tussen de gewesten is niet nieuw als de tewerkstellingsevolutie van de laatste twaalf maanden wordt bekeken. Binnen de Vlaamse kmo’s steeg de tewerkstelling met 1,4%, in Brussel daalde ze in dezelfde periode met 0,8% en in Wallonië met 1,1%. Dit bewijst dat Vlaamse kmo’s conjunctuurgevoeliger zijn. Hun economisch herstel gaat nu sneller, terwijl ze hardere klappen kregen wanneer het moeilijk was.

De stijging van de tewerkstelling in Vlaanderen is de voorbije drie maanden vooral te danken aan de aanwervingen bij de kleinste kmo’s (tot 20 werknemers). In dit segment steeg de tewerkstelling met 0,5%. Dat precies deze kmo’s aanwerven, wijst op een zekere duurzaamheid. Kleine kmo’s gaan immers zeer behoedzaam om met aanwervingen en ontslag.

In Wallonië zijn het vooral de grotere kmo’s (50 tot 99 werknemers) die aanwerven (+0,5%), terwijl de allerkleinste kmo’s jobs verliezen.

Een andere opmerkelijke vaststelling is dat het aantal medewerkers met deeltijdse contracten groter is dan het aantal medewerkers met een voltijds contract.

 

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.