Tewerkstelling van ex-gedetineerden

Coaches die (ex-)gedetineerden begeleiden, merken dat bedrijven niet altijd bereid zijn om in deze doelgroep te rekruteren. Toch zijn er ook HR-managers die bewust een kans geven aan kandidaten met een gevangenisverleden. Een van hen is Glenn van Dessel, HR & finance manager bij Chocolate World, een bedrijf dat machines en vormen voor chocoladeverwerking produceert. “Ik vind dat je iedereen een kans moet geven, anders werkt het systeem niet. Als iemand vrijkomt uit de gevangenis moet die weer een normaal leven kunnen leiden.” Bij Chocolate World begonnen al verschillende ex-gedetineerden als orderpicker, één persoon ook in de productieafdeling.

“Ik maak niet bekend dat we een ex-gedetineerde aangeworven hebben”, zegt Glenn van Dessel. “Recent hadden we iemand met een enkelband, dat kan je moeilijk verstoppen. Ik kijk er streng op toe dat collega’s daar open-minded mee omgaan. Ik merk dat ex-gedetineerden meestal heel gesloten zijn over hun problemen. Het lijkt alsof ze een bepaalde schaamte voelen. Ik zeg wel dat ze altijd naar mij kunnen komen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik ben best trots op de manier waarop iedereen hier omgaat met alle vormen van diversiteit. Misschien komt dat omdat we zo’n gemengd bedrijf zijn.”

Extra inzet

Ex-gedetineerden tonen extra inzet, zo ziet Glenn van Dessel in zijn bedrijf. “Het gaat vaak om jobs waarvoor weinig technische bagage of ervaring wordt gevraagd. Dan is motivatie zeker een pluspunt. Ik ervaar ook een grote dankbaarheid. Niet alleen omdat wij hen aanwerven, maar ook omdat we hen exact op de dezelfde manier behandelen als andere medewerkers. Bij Chocolate World schreef één ex-gedetineerde een echt succesverhaal. Door corona moesten we hem om economische redenen ontslaan. Toen we hem later contacteerden om terug te keren, was hij al elders aan de slag.”

Lees het volledige artikel over de kansen en uitdagingen omtrent het aanwerven van ex-gedetineerden in HR Square 208. Proefnummer ontvangen? Mail Jens. Nog geen abonnement? Klik hier.

OPROEP

Aan de KU Leuven doet studente Handelswetenschappen Leny Van Raak onderzoek naar de tewerkstelling van ex-gedetineerden. Ze wil onder meer ook de perspectieven van werkgevers belichten.

Is er in uw organisatie een (ex-)gedetineerde aan de slag? Had u in het verleden al voormalige gedetineerden in dienst? Hebt u daar nog geen ervaring mee, maar hebt u een interessante mening hierover? Leny Van Raak zou u graag spreken om het werkgeversperspectief mee te nemen in haar onderzoek. U kan haar contacteren via [email protected].

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.