Tewerkstellingsprognose stabiel in België

Van de 751 Belgische werkgevers die ManpowerGroup eind januari heeft bevraagd voor zijn ‘tewerkstellingsbarometer’, is 6% van plan om medewerkers aan te werven in de periode tot eind juni, terwijl 3% waarschijnlijk mensen zal ontslaan. Een wel heel grote meerderheid van 89% houdt het op een status-quo.

Na uitzuivering van de seizoenvariaties strandt de netto-tewerkstellingsprognose (het verschil tussen het percentage werkgevers dat medewerkers zal aanwerven en het percentage dat personeel zal ontslaan) op een voorzichtig positief resultaat van +2. Dat komt neer op een stagnatie voor het tweede opeenvolgende kwartaal. Toch blijft het een relatief stabiele prognose (daling met 1 punt), vergeleken met het tweede kwartaal van 2014.

Amper 15.000 echt nieuwe jobs in 2014

“Het ziet er naar uit dat de zwakke dynamiek op de Belgische rekruteringsmarkt van de afgelopen maanden zich zal doorzetten het komende kwartaal”, commentarieert Philippe Lacroix van ManpowerGroup BeLux. “Door het uitblijven van een significante economische groei blijven de werkgevers uit de meeste sectoren erg voorzichtig en twijfelen ze om nieuwe medewerkers aan te werven. Vorig jaar vertaalde zich dat volgens het jaarrapport van de Nationale Bank van België in amper 15.000 echt nieuwe jobs. Maar de vooruitzichten worden beter. Want uit de recente barometers van dezelfde instelling blijkt dat het vertrouwen zowel bij de werkgevers als bij de consumenten toeneemt. Die evolutie biedt kansen voor de tewerkstellingsgroei op middellange termijn. De recente groeicijfers in de interim-arbeid bevestigen die evolutie.”

93% van Vlaamse werkgevers verwacht aanwervingen noch ontslagen

In Brussel bereikt de netto-tewerkstellingsprognose zijn hoogste score (+6) sinds het eerste kwartaal van 2013 en stijgt met 2 en 3 procentpunten vergeleken op kwartaal- en jaarbasis.

In de twee andere gewesten gaan de vooruitzichten er lichtjes op achteruit, zowel in vergelijking met de cijfers van vorig kwartaal als met het resultaat van het tweede kwartaal 2014. Net als in Wallonië (+1), valt de arbeidsmarkt ook in Vlaanderen (0) zo goed als stil. Sterker nog, liefst 93% van de Vlaamse werkgevers verwacht geen aanwervingen noch ontslagen tussen vandaag en eind juni.

Eindelijk opnieuw meer jobs in groot- en kleinhandel

De tewerkstellingsvooruitzichten voor het volgende kwartaal zijn positief in amper vijf van de tien bevraagde sectoren. De groot- en kleinhandel en de sector winning van delfstoffen zijn de grootste optimisten en voorspellen de hoogste tewerkstellingskansen (beide +6). In de handel was het al van het tweede kwartaal van 2011 geleden dat de index zo hoog stond en bij de werkgevers uit de delfstoffensector was het vertrouwen nooit zo sterk sinds het derde kwartaal van 2011.

Een meer bescheiden optimisme is er in de sectoren openbare diensten/onderwijs/ gezondheidszorg/maatschappelijke dienstverlening (+4), financiële instellingen/verzekeringen/vastgoed/diensten aan bedrijven (+3) en in transport, logistiek en communicatie (+3).

In drie sectoren voorspellen de werkgevers een stagnatie in hun aanwervingsbeleid: de bouwsector, de maakindustrie en de horeca (bij alle drie strandt de netto-tewerkstellingsprognose op 0).

De vooruitzichten zijn licht negatief (-2) in twee sectoren: in de landbouw/jacht/bosbouw en visserij, en in de sector elektriciteit, gas en water.

De netto-tewerkstellingsprognose stijgt in vijf sectoren ten opzichte van vorig kwartaal en in zes sectoren in vergelijking met het tweede kwartaal van 2014.

Vooral middelgrote en grote bedrijven verwachten meer jobs

De werkgevers van de vier bedrijfscategorieën (volgens aantal werknemers) hebben positieve vooruitzichten voor het tweede kwartaal 2015. De middelgrote (50-249 werknemers) en de grote bedrijven (250 of meer werknemers) zijn de grootste optimisten met respectievelijke netto-tewerkstellingsprognoses van +14 en +9.

De werkgevers van de kleine (10-49 werknemers) en microbedrijven (minder dan 10 werknemers) tonen minder vertrouwen met vooruitzichten van +3 en +2. 

Meer werk in 40 van de 42 bevraagde landen en regio’s

Deze ‘barometer’ wordt berekend voor 42 landen en regio’s (waar in totaal meer dan 65.000 werkgevers bevraagd worden). De belangrijkste trends op internationaal niveau:

  • De onzekerheid en voorzichtigheid van de werkgevers blijft niet beperkt tot de eurozone. De tewerkstellingsvooruitzichten zijn positief in 40 van de 42 bevraagde landen en regio’s. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2015 en het tweede kwartaal van 2014 zijn de vooruitzichten heterogeen. Op kwartaalbasis stijgen ze in 15 landen en dalen ze in 18. Op jaarbasis nemen ze toe in 18 landen en zakken ze in 20.
  • De sterkste tewerkstellingsprognoses voor het tweede kwartaal van 2015 voorspellen de werkgevers in Taiwan (+45), India (+38), Japan (+19), Panama (+18), Nieuw-Zeeland (+17) en Hongkong (+16). In de Verenigde Staten (+16) houdt het werkgeversvertrouwen stand (dezelfde score als het vorige kwartaal). De verwachtingen worden opnieuw somberder in China (+8). Ook al blijft de netto-tewerkstellingsprognose er positief, toch was het al van 2009 geleden dat ze nog zo laag stond. Ook in Brazilië gaat het niet goed. Voor het eerst sinds het land werd opgenomen in de ‘barometer’ (eind 2009) noteert Brazilië een negatieve prognose (-1).
  • De kansen op werk nemen toe in 23 van de 24 landen van Europa, het Midden-Oosten en Afrika (de EMEA-regio). Alleen de Italiaanse werkgevers zijn van plan mensen te ontslaan de komende drie maanden. Op kwartaalbasis klaart de hemel op in 11 landen en dalen de tewerkstellingsvooruitzichten in 8. Vergelijken we de cijfers op jaarbasis dan verbetert de situatie in 13 landen en gaat ze in 8 landen achteruit.
  • Binnen EMEA tonen de Turkse werkgevers (+16) zich de grootste optimisten, gevolgd door de Zuid-Afrikanen, Finnen (+11) en – verrassend – de Grieken (+11). Ook de werkgevers in de meeste Oost-Europese landen laten positieve geluiden horen: Roemenië (+11), Hongarije (+10), Bulgarije (+9), Polen (+8) en Slowakije (+8). Met de verkiezingen in aantocht blijven de Britse werkgevers voorzichtig (+6), terwijl op de Duitse arbeidsmarkt de werkgelegenheid nog altijd in de lift zit (+5). In Spanje (+4) klimt de netto-tewerkstellingsprognose voor het tweede kwartaal op rij tot zijn hoogste niveau sinds het eerste kwartaal van 2008. Ook in Nederland (+4) herwinnen de werkgevers stapje per stapje hun vertrouwen. In Frankrijk (+2) blijven de tewerkstellingskansen positief, maar minder sterk dan vorig kwartaal. Italië (-6) is alweer de rode lantaarn en sluit de lijst van 42 bevraagde landen af met een negatieve score voor het zeventiende kwartaal op rij.

Bron: Manpower (manpower.be)


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Officer

ALDI België

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.