Tewerkstellingsvooruitzichten bij kmo’s nog nooit zo negatief

ArbeidsmarktInstroomSelectieUitstroomWerving
Dat blijkt een studie van SD Worx bij 816 Belgische kmo’s. Het eerste kwartaal vertoont geen beterschap ten opzichte van de bijzonder negatieve prognose van januari 2012. Dit is vooral het geval op langere termijn. Nauwelijks één op de vijf overweegt tegen het einde van het jaar meer mensen tewerk te stellen.

Daarnaast zijn er kmo’s die denken minder personeel tewerk te stellen tegen 31 december 2012: 12,2 procent. De netto-toename van 9,2 procent is dan ook de laagste die we ooit tegenkwamen in de zeven kwartalen dat deze meting plaatsvindt.

Het onderzoek toont eveneens aan dat 26,7 procent van de kmo’s verwacht om volgend kwartaal nieuwe mensen te begroeten. Dit ligt in dezelfde lijn als wat de kmo’s de voorbije twee kwartalen vertelden, en ligt ook zo’n 6 procent lager dan een jaar geleden en zelfs 11 procent lager dan in september 2010.

Vervangingsaanwervingen

De verwachte aanwervingen zijn natuurlijk niet allemaal uitbreidingen. Een groot aantal van deze mensen, vooral bij de grotere kmo’s, worden aangeworven ter vervanging van medewerkers die het bedrijf verlaten. Het is alvast een positief teken dat de kmo’s de verlaters nog steeds vervangen.

Een ander lichtpunt in dit onderzoek is dat de secundaire sector, sinds meer dan een kwartaal geleden, opnieuw aan aanwerven denkt. Eén op de drie de industriële kmo’s hoopt volgend kwartaal aan te werven (36,8 procent), tegenover 26,8 procent vorig kwartaal. Op jaarbasis zijn de cijfers nog beter: 26,6 procent verwacht een toename en ‘slechts’ 15 procent een afname. Dit brengt een positief verschil met zich mee van 11,6 procent, tegenover 6,2 procent bij de vorige peiling.

Iets meer arbeiders gevraagd

Dat de secundaire sector optimistischer is over de aanwervingspolitiek, vertaalt zich ook in het gegeven dat kmo’s verwachten meer arbeiders nodig te zullen hebben (42,4 procent tegen 37,7 procent vorig kwartaal).

Kmo’s willen meer voltijdse werknemers: bijna 87 procent van de werknemers die men wenst aan te werven wil men een voltijds contract aanbieden.

Het feit dat men ook iets meer op zoek is naar laaggeschoolde functies (33 procent tegen 26 procent) en dat kmo’s iets meer belang hechten aan het leerproces dan aan ervaring, zijn tevens twee rechtstreekse gevolgen van het iets groter optimisme bij industriële kmo’s.

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.