The Shift: dumpen of (her)lezen?

Ans De Vos (Antwerp Management School) kent uiteraard het boek van Gratton,  dat voluit The Shift – The Future of Work is already here heet (overigens, in het Nederlands vertaald als ‘De werkrevolutie’, wat misschien niet de best gekozen vertaling is). Ze haalde het voor deze rubriek nog even uit de kast. 

Wat staat er nu weer in het boek? 

Het boek van Gratton start met de beschrijving van vijf krachten die de wereld een andere richting uitduwen anno 2011. Ze heeft het over technologie, globalisering, demografie en langer leven, de maatschappij (denk: man-vrouwverhoudingen, wantrouwen ten aanzien van instituten en dergelijke), en energiebronnen, met stijgende prijzen en ecologische rampen die leiden tot een cultuur van duurzaamheid.

Die vijf krachten kunnen een negatieve impact hebben als we alles op zijn beloop laten, al kunnen we ook werk maken om die evoluties te gebruiken als vliegwielen om te komen tot meer co-creatie, sociaal engagement, en micro-ondernemerschap – Gratton heeft het over the bright side of the crafted future.

Op hun beurt leiden die tot drie shifts op vlak van werk. Een eerste shift, zo schrijft ze, is die van generalist naar serial master. De tweede behelst de stap van individuele concurrent naar innovatieve connector. Tot slot ziet ze ook een verschuiving van consument naar producent.

Elf jaar later… 

Professor De Vos gebruikt anno 2022 nog steeds elementen uit het boek. Maar behalve wat er wél in het boek staat, wijst ze ook op de zaken die we er níet in terugvinden. “Neem nu die maatschappelijke kracht. Daar heeft ze het over de man-vrouwverhouding, waar ze duidelijk een punt heeft, maar ik zie bijvoorbeeld weinig over politiek, over de destabilisering die je vandaag ziet, over het soort van leiderschap dat we ook in haar eigen land aan het werk zien. Dat dat niet in het boek staat, heeft misschien te maken met de bedrijven waar ze haar informatie haalt, waar dat toen nog geen thema’s waren. Denk ook aan de migratie- en vluchtelingenproblematiek: ook die komt niet ter sprake.”

Het meest moeite heeft Ans De Vos met de shifting axis of exclusion en de impliciete focus op een deel van de workforce, met name de hooggeschoolden met kennisjobs – de doelgroep van haar boek eigenlijk. “Er is inderdaad een shift, omdat door technologie heel wat jobs verloren gaan, maar Lynda Gratton geeft wel het idee dat die verschuiving er voor iedereen is, en voor iedereen hetzelfde.” Daar is De Vos het niet mee eens: net vandaag is er een erg grote vraag naar laaggeschoolde productiearbeiders, bijvoorbeeld. Kijk naar de contracten van onbepaalde duur die vele organisaties vandaag zonder morren aanbieden.

En toch: elf jaar later raadt Ans De Vos nog steeds aan om The Shift te (her)lezen. “Het blijft zo’n boek dat erin slaagt om managers vanuit zichzelf te laten nadenken, maar dan moeten ze wel belang hechten aan de vertaalslag naar hun rol als leidinggevende of HR-verantwoordelijke. Je kan dit boek gebruiken als inspiratie, en daarvoor is het nog altijd relevant genoeg. Nu misschien zelfs nog meer dan tien jaar geleden”, concludeert ze.  

The Shift van Lynda Gratton en de SD Worx leerstoel ’Next Generation Work: Creating Sustainable Careers’ van De Vos aan AMS zijn quasi even oud – er had in november vorig jaar een groot event moeten plaatsvinden om het tienjarig bestaan van de Next Generation Work onderzoeksgroep te vieren. Zijn er parallellen tussen wat Ans De Vos en haar collega’s doen en wat in het boek staat?

“We zijn alleen al door die titel sterk geconnecteerd: next generation work of future of work, het is erg gelijkaardig”, antwoordt Ans De Vos. “Binnen ons Next Generation Work-team zijn we al een aantal jaar bezig met welke evoluties en tendensen we op ons zien afkomen, en hoe we die concreet kunnen vertalen in een duurzaam HR-beleid. Dat gaat zowel over loopbanen, sociale relaties, manieren van people-managen… Net zoals Lynda Gratton is onze insteek eigenlijk niet puur HR: we gaan niet ‘HR-functioneel’ denken, maar kijken naar de dwarsverbindingen en de linken met maatschappelijke evoluties.”

Maar er zijn ook duidelijke verschillen. “Duurzaamheidsdenken heeft altijd al in ons DNA gezeten, waarbij lange termijn gaat over het overstijgen van het korte termijnperspectief. Bij Lynda Gratton is er ook langetermijnperspectief, al heeft zij het vooral over ver in de toekomst kijken”, duidt Ans De Vos. “Wij denken over duurzaamheid vanuit de stakeholders. Je moet erkennen dat je in een context zit die bepaalt wat mensen willen, kunnen en mogen doen. Wij gaan wat in tegen het idee van individualisering, tegen de veronderstelling dat autonomie vanzelf door iedereen wordt omarmd, want dat is niet zo. Toch merk je dat wat bij Lynda Gratton.”

 

Het volledige artikel lezen?

Vraag een gratis proefnummer aan en abonneer je!

Talent Acquisition Specialist

UZ Brussel

Payroll Advisor Corporate

Acerta

Recruiter

Gemeente Puurs-Sint-Amands

Trainer loopbaan- en leiderschapsontwikkeling

Universiteit Antwerpen

HR officer selectie

Universiteit Antwerpen

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Ben jij klaar om helemaal mee te zijn in de wereld van HR? HR Square Nieuwsbrief brengt je tweewekelijks een overzicht van de belangrijkste feiten, trends en gebeurtenissen in HR-land.

Bovendien krijg je een handige lijst van must-attend HR-events, zodat je niets hoeft te missen.

Gratis in je mailbox. Het enige wat je hoeft te doen is je registreren!