‘The Toyota Way’: Dumpen of (her)lezen?

Binnen de lean-filosofie neemt het boek ‘The Toyota Way’ een belangrijke plaats in. “Het hele lean-verhaal is mondjesmaat – en dan vooral in de automobielindustrie – in Europa doorgedrongen tussen 1995 en 2000, maar pas in 2004 zijn ‘de rode boeken’, zoals wij ze noemen, beginnen verschijnen. Eerst ‘The Toyota Way’, dat bijna encyclopedisch weergaf welke filosofie er schuilt achter lean en het Toyota Production System. Er is ondertussen een hele bibliotheek vol verschenen over lean, maar dat boek zit nog steeds in de top vijf. Er wordt veel herkauwd en je kan heel veel terugleiden tot dat boek”, vertelt Hendrik Van Landeghem. Hij werkte eerst 10 jaar in de industrie als burgerlijk ingenieur, om nadien 25 jaar lang aan de Universiteit Gent als professor actief te zijn in het domein van operational excellence. Hij is een vooraanstaande stem in Vlaanderen als het gaat om de lean-methode waarover hij niet alleen aan de universiteit doceert, maar ook in grote en kleine organisaties gaat spreken.

Wat staat er nu ook alweer in het boek?

In ‘The Toyota Way’ legt Jeffrey Liker, die als westerling bij Toyota heeft gewerkt en dus het systeem van binnenuit kon observeren en meemaken, de 14 principes uit die bij de Japanse autofabrikant aan de basis liggen van het Toyota Production System.

Hoe werd het boek onthaald toen het verscheen?

“Het was toen een eyeopener”, klinkt het duidelijk. Niet dat er anno 2004 nog geen antwoord was geformuleerd op de vraag ‘Hoe doen die mannen van Toyota dat toch?’, maar met ‘The Toyota Way’ zette Jeffrey Liker de puntjes op de i. “Liker heeft de filosofie beschreven die aan de basis ligt van zichtbare zaken zoals zelfsturende teams. Toen hij later aanvoelde dat er nog steeds heel wat misverstanden rond bestonden, heeft hij ‘The Toyota Culture’ geschreven om de management- en HR-filosofie toe te lichten, iets wat voor veel mensen nog een onbekende zijde was van lean.”

Al was het niet meteen een succes in 2004. ‘The Toyota Way’ was vooral zeer populair bij de specialisten, maar voor de doorsnee lezer is het net iets te omvangrijk om het vlot te lezen. Toch: vandaag staat het er nog steeds als een huis. De inhoud is nog altijd even relevant als in 2004.”

(Her)lezen? Lees het in het tijdschrift HR Square.

Als lid van HR Square ontvangt u niet alleen het tijdschrift, maar hebt u ook toegang tot de website met het gehele archief en u geniet van stevige prijsreducties op tal van hoogst interessante evenementen, ook op de HR Square Seminaries, HR Square Masterclass en HR Square Conference. Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Stephanie Beernaert, stephanie.beernaert@hrsquare.be, 0471 69 15 90.

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.