Thuiswerk (2): helft werknemers voelt zich meer vermoeid en overprikkeld na kantoorwerkdag

Bijna de helft van de werknemers (47 procent) die na een periode van verplicht thuiswerk terugkeert naar de werkplek, voelt zich naar eigen zeggen meer vermoeid na een dag op kantoor dan na een dag thuiswerken. Een ongeveer even groot deel (50 procent) heeft het moeilijk om met alle prikkels op kantoor om te gaan. Bijna twee op vijf werknemers zijn sneller afgeleid op kantoor. Zowat evenveel werknemers geven aan dat ze thuis gewoonlijk meer uren werken dan op kantoor en ook meer gedaan krijgen.
Drie op tien voelden de terugkeer aan als een cultuurshock aanvoelde.

Toch zijn bijna zeven op tien werknemers opgelucht dat ze opnieuw buitenshuis kunnen gaan werken. Naar kantoor gaan laat de helft van de werknemers naar eigen zeggen toe om werk en privé beter te scheiden (55 procent). Tegelijk wil ruim de helft (56 procent) ook in de toekomst (deels) van thuis uit blijven werken.

Bijna de helft van de werknemers die nu na een periode verplicht thuiswerk terugkeert naar de werkplek, zegt verplicht te worden door de werkgever om (deels of volledig) op kantoor te werken. Deze werknemers moeten gemiddeld 3,7 dagen per week verplicht op kantoor/in het bedrijf werken. Een vijfde geeft aan dat werken op kantoor wordt aangemoedigd, maar niet verplicht is. Volgens een zesde uit de werkgever geen voorkeur en worden de werknemers volledig vrij gelaten in de keuze om van thuis uit of op de werkplek te werken.
Bij een op zes werknemers (13 procent) wordt werken op kantoor nog afgeraden, maar het mag. Dit geldt vooral voor werknemers uit grotere organisaties.

Bron: Securex. Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX bij 1.000 Belgische werknemers die tijdens de lockdown thuis gewerkt hebben en nu (deels) terug op kantoor of op de werkplek, representatief op geslacht, taal, leeftijd en diploma.

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.