Thuiswerk: niet evident, maar 84 procent van werknemers wil het behouden

Thuiswerk in combinatie met de opvang van de kinderen is in coronatijden allesbehalve evident. Dat blijkt uit onderzoek van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van Hogeschool Odisee bij 5245 respondenten.

Bijna negen op tien respondenten die van thuis uit werken, ervaren een grote druk. Ze geven aan dat de werk- en gezinstaken voortdurend door mekaar lopen. Ongeveer de helft van alle thuiswerkers vindt dat ze niet voldoende aandacht kunnen schenken aan hun kinderen.

Ook de kwaliteit van het werk lijdt eronder. Bijna alle gezinnen zeggen dat de balans moeilijk te vinden is en dat de concentratie op het werk daalt. Dat geldt voor elke leeftijdsgroep.

Bijna twee op drie signaleren dat ze zich moeilijk kunnen concentreren wanneer de kinderen thuis zijn ruim twee op drie geven toe dat ze daardoor minder uren kunnen presteren dan normaal, terwijl de prestatiedruk wel hoog blijft.

De leeftijd en het geslacht van de respondent, de leeftijd van het jongste kind, het inkomen, de woonsituatie en de sector waarin men werkt zijn doorslaggevend in de beleving van de combinatie arbeid en gezin. Ouders met jonge kinderen blijken het meest te worstelen. Ze voelen zich emotioneel meer uitgeput en kunnen zich daardoor minder goed concentreren op hun werk. Ze geven duidelijk aan dat deze situatie niet heel lang houdbaar is. Ook mensen die niet rondkomen met hun inkomen, hebben het moeilijk. Bijna 42 procent heeft moeite om zich te concentreren omwille van de verantwoordelijkheden thuis.

Opvallend is dat telewerk ondanks de toegenomen stress toch positief beoordeeld wordt: 84 procent hoopt dat thuiswerk ook na corona nog mogelijk zal zijn. “Respondenten vinden dat thuiswerk in normale omstandigheden kan helpen om een goed evenwicht te vinden tussen werk en gezin. Ik voorspel dat er na de coronacrisis een stijging zal komen van het aantal thuiswerkaanvragen, ook bijvoorbeeld op momenten dat kinderen ziek zijn of geen school hebben. Thuiswerken creëert namelijk mogelijkheden: mensen kunnen verplaatsingen beperken en winnen dus tijd en het is bovendien goed voor het milieu. Maar goede woon- en leefomstandigheden, een correcte omkadering en de steun en flexibiliteit van de werkgever zijn wel doorslaggevend om het thuiswerk te laten slagen”, zegt Miet Timmers, onderzoeker van het Kenniscentrum voor Gezinswetenschappen.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.