Tijd om HR vaarwel te zeggen?

De veranderende rol van de HR-afdeling staat opnieuw meer in de schijnwerpers na de aankondiging van Deloitte dat ze hun performance management zullen transformeren. Deloitte plant meer tools te geven aan individuele teamleiders, zodat ze minstens eenmaal per week een formeel gesprek kunnen voeren met hun ondergeschikten. In die korte conversaties moet men dan bespreken wat er precies van de medewerker verwacht wordt en waar men de komende dagen concreet op moet focussen.

Korter op de bal spelen

Men kiest dus voor een grote omwenteling, weg van de traditionele methode waar men maar één à twee keer per jaar een evaluatiegesprek voert. Wanneer men in dit traditionele systeem feedback krijgt, komt die vaak te laat om nog nuttig te zijn. Het komt er dus op aan om korter op de bal te spelen door tijdig te evalueren en eventueel bij te sturen. Anders heeft evalueren helemaal geen nut, waarschuwt managementgoeroe Marcus Buckingham.

In het geval van Deloitte en andere organisaties die Buckinghams methode toepassen, gaan die tijdige evaluaties samen met een online- selfassessment door de medewerkers. Zo zijn ze in staat om na te denken over hun eigen sterktes en zwaktes, en deze te delen met hun supervisor en andere collega’s. De supervisor is zo verzekerd van een wekelijkse dosis data die iets zeggen over de productiviteit en het engagement van zijn team.

Snelheid en technologie 

Er zijn twee factoren die de motor vormen van deze transformatie. Eerst en vooral is er de druk om sneller te handelen dan de typische bedrijfsbureaucratie toestaat. Door te decentraliseren en de individuele teamleiders meer mogelijkheden te geven, hoopt men een deel van dat bureaucratisch proces te omzeilen. Een tweede factor betreft de technologische vooruitgang. Er mag dan wel geen ‘I’ in ‘team’ zitten, IT bevindt zich daar zeker wel.

Een relevantere HR-afdeling

Natuurlijk is niet elk bedrijf er klaar voor om te werken met assertieve teamleiders. Een top-down filosofie zal dan ook aanwezig blijven in de meeste grote organisaties. Ook heeft niet elke teamleider zelf de vaardigheden en mindset om zo’n assertieve rol op zich te nemen. De bedrijfscultuur moet open staan voor deze grondige veranderingen.

Daarnaast kan men zich ook inbeelden dat er heel wat HR-executives deze veranderingen zullen afzwakken, uit angst om autoriteit te verliezen. Nochtans is Marcus Buckingham ervan overtuigd dat net deze verandering het belang en de relevantie van HR zal doen toenemen. HR zal immers korter op de bal kunnen spelen en handelen op basis van gegevens die up-to-date zijn.

Bron: Fortune (fortune.com)


ALDI België

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.