HR-managers zien voornamelijk voordelen bij de aanstelling van voormalige uitzendkrachten, zeker wanneer zij de gevraagde sectorspecifieke ervaring hebben (27%). 18% verklaart dan ook dat uitzendbanen de flexibiliteit van een kandidaat onderstrepen. Slechts 14% van de HR-professionals ziet uitzendbanen eerder als een nadeel op een cv, omdat ze denken dat sollicitanten moeite hadden om een vaste job beet te krijgen. Deze bevindingen blijken uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van OfficeTeam, de divisie van Robert Half gespecialiseerd in de tewerkstelling van tijdelijke administratieve profielen, bij 200 Belgische HR-managers.
Werkplek in transitie
Interim-werk mag dan al heel lang een vast aspect van de arbeidsmarkt zijn, toch evolueert de perceptie op de traditionele werkplek. Meer dan driekwart (78%) van de Belgische HR-managers is van mening dat de traditionele werkplaats de komende vijf jaar zal veranderen doordat tijdelijke en interim-professionals een grotere rol gaan spelen naast de vaste medewerkers. Zeker in Vlaanderen leeft deze perceptie (82%), in Brussel en Wallonië beaamt respectievelijk 78% en 75% van de HR-managers dat.
De HR-professionals verwachten een toenemende behoefte aan flexibel personeel (35%) en kostenefficiëntie (28%). Daarnaast vermelden ze de toename van projectwerk (13%), evenals de mogelijkheid om een beroep te kunnen doen op bijkomende competenties buiten het eigen bedrijf (10%).
De roep om specialisatie
Vandaag wordt de arbeidsmarkt dan ook gekenmerkt door een tekort aan gespecialiseerde professionals, waardoor steeds meer bedrijven niet enkel een beroep doen op tijdelijke werknemers om de extra taken op te vangen, maar ook om specifieke projecten of sleutelfuncties te kunnen invullen. Hierdoor maakt het imago van interim-werk een ingrijpende evolutie door. Een hogere waardering is het gevolg, zowel bij de bedrijven als de interim-krachten zelf. Werknemers beschouwen interim-werk hierdoor ook steeds meer als een aantrekkelijke carrièremogelijkheid.
Bron: Rober Half (roberhalf.be)