< Terug naar overzicht

INTERVIEW. Fons Leroy (VDAB): “Robotisering kan werk weer aantrekkelijk maken” HR Square 191

Interview: Timothy Vermeir | Foto: Hendrik De Schrijver

De man die gedurende 14 jaar mee regisseur van de Vlaamse arbeidsmarkt was, staat op het punt de arbeidsmarkt te verlaten. Fons Leroy doet dat op een moment van grote veranderingen: door de vergrijzing stroomt er meer volk uit de arbeidsmarkt dan dat er jonge mensen bijkomen, technologie brengt fundamentele veranderingen, en vraag en aanbod blijken niet op elkaar afgestemd.

“Je zit natuurlijk met een transitiemoment op de arbeidsmarkt, met de vergrijzing, de robotisering. Daarom investeren we in een nieuwe strategie.” Neen, VDAB-topman Fons Leroy zit niet stil de laatste weken en maanden voor zijn pensioen. “We zijn één van de eerste publieke diensten die gebruikmaken van artificiële intelligentie. Daarmee willen we onze diensten veel directer en meer op maat aanbieden. Werkzoekenden krijgen nu aanbiedingen die komen vanuit algoritmes. Dat is continu work in progress.”

- Vandaag zijn er 180.345 niet-werkende werkzoekenden in Vlaanderen en tegelijk staat de teller op 44.687 openstaande vacatures. Daarvan zijn er 18.459 waarvoor er geen studievereiste is. Een paradox?

Fons Leroy: “Er zijn inderdaad veel vacatures, ook een heel aantal zonder vacaturevereisten. Maar dat betekent niet dat men geen competenties vraagt voor die vacatures. Om het probleem van de ‘mismatch’ op te lossen, móet de vijver groter worden. We zitten in de klassieke werkzoekende populatie alleen nog met de groep van langdurig werkzoekenden waar de afstand tot de vacatures natuurlijk het grootst is, want je zit hier met verouderde skills, mensen met sociaal-psychische problemen, medische beperkingen en dergelijke. Vorig jaar zijn we begonnen met iedereen in die groep te screenen, en die zullen nu in de komende maanden via werkervaring of opleiding op de arbeidsmarkt kunnen komen.

Ik spreek wekelijks met ondernemers en terwijl vroeger de loonkost thema nummer één was, is dat vandaag het vinden van geschikt personeel. Daarom ook dat we moeite moeten doen om andere wegen te verkennen om aan die bekommernissen tegemoet te komen. Samen met Agoria en de Nationale Bank van België hebben de drie Belgische publieke bemiddelingsdiensten onderzocht wat we moeten doen om in 2030 nog een sterke arbeidsmarkt te hebben. Die studie toont aan dat we nóg meer mensen aan het werk moeten krijgen, en dat de mensen die aan het werk zijn, lánger moeten werken. We moeten op de twee inzetten.

Nog meer mensen aan het werk krijgen, terwijl de werkloosheid in Vlaanderen vrij laag is, dat wil zeggen dat we andere groepen moeten activeren. Dat is niet evident. Zieken activeren kan je doen door een systematiek in te brengen in de ziekte- en invaliditeitsuitkering. En als je werkloos bent en een uitkering krijgt, is het makkelijk: als je geen inspanningen levert om aan het werk te gaan, komt de stok naar boven. Maar er is een hele groep inactieven die geen beroep doen op uitkeringen en ook die hebben we nodig op de arbeidsmarkt. Bij hen heb je geen wortel en heb je geen stok. We moeten dus een wortel creëren, zodanig dat die mensen de stap naar de arbeidsmarkt zetten.”

- Iets waarop u regelmatig hamert, is dat ondernemingen nog te vaak op zoek gaan naar de witte raven. Is dat ondertussen beter?

...

Benieuwd naar het volledige interview?

Vraag een gratis proefnummer van HR Square 191 (juni 2019) aan via Stephanie Beernaertstephanie.beernaert@hrsquare.be, 0471 69 15 90. 

 

Wilt u alle edities van HR Square ontvangen?

Als lid van HR Square leest u niet alleen het tijdschrift, maar hebt u ook toegang tot de website met het gehele archief en u geniet van stevige prijsreducties op tal van hoogst interessante evenementen, ook op de HR Square Seminaries, HR Square Masterclass en HR Square Conference.

Bekijk alle voordelen van een lidmaatschap bij HR Square en contacteer Stephanie Beernaertstephanie.beernaert@hrsquare.be, 0471 69 15 90.< Terug naar overzicht