In januari 2015 viel het recht op uitkeringen van de RVA in het kader van een tijdskrediet zonder motief weg. Dat betekent dat de werknemer na 2015 nog steeds de mogelijkheid heeft om een tijdskrediet aan zijn werkgever te vragen, maar dat hij niet meer de uitkeringen van de RVA kan genieten. De werkgever moet uiteraard ook niets aan zijn werknemer in tijdskrediet betalen. Concreet komt het er dus op neer dat, als de werknemer een tijdskrediet zonder motief aanvroeg na 1 januari 2015, hij tijdens die periode geen inkomen ontving.
Wat is het nut dan om vandaag nog een tijdskrediet zonder motief te nemen? In tegenstelling tot het onbetaald verlof dat verkregen moet worden mits de uitdrukkelijke toestemming van de werkgever, kan het tijdskrediet zonder motief, in bepaalde omstandigheden, ‘opgelegd’ worden aan de werkgever. Het tijdskrediet zonder motief heeft bijgevolg wel nog nut wanneer er geen overeenkomst wordt bereikt met de werkgever over de loopbaanonderbreking van zijn werknemer. Maar ook dat verandert straks…
Wat verandert er op 1 april 2017?
Vanaf 1 april 2017 kan er bij de werkgever geen aanvraag meer ingediend worden voor een tijdskrediet zonder motief. Deze vorm van tijdskrediet verdwijnt dan definitief uit het sociale landschap. Concreet betekent dit dat de werkgevers dus niet meer verplicht zullen zijn om te aanvaarden dat hun werknemer een loopbaanonderbreking neemt om een reis rond de wereld te maken. Al kunnen ze het uiteraard wel nog altijd toestaan. Kortom, de echte HR-boodschap wordt dus nog explicieter: als je een goede werkgever hebt, kan je over dergelijke zaken praten, ze plannen en ook kunnen uitvoeren in afspraak, in samenspraak.
Wat met tijdskredieten zonder motieven die nog lopen op 1 april 2017?
Als de werknemer een tijdskrediet heeft lopen op 1 april, blijft dit gewoon doorlopen.
Als de werknemer voor 1 april 2017 een aanvraag bij zijn werkgever heeft ingediend om gebruik te maken van een tijdskrediet zonder motief, maar als dat nog niet begonnen is op dezelfde datum, behoudt hij zijn recht op dat tijdskrediet.
Concreet komt het er dus op neer dat enkel en alleen de nieuwe aanvragen die bij de werkgever worden ingediend na 1 april 2017 geen recht meer geven op tijdskrediet zonder motief. Let wel, dit wegvallen van het tijdskrediet zonder motief werd door de sociale partners aangekondigd, maar nog niet bevestigd bij koninklijk besluit. Dit betekent dat de streefdatum van 1 april 2017 nog kan veranderen…
Bron: Acerta (acerta.be)