Top 10 van meest voorkomende privépraktijken tijdens de werkuren

40AttitudeCommunicatiePrivacy
Dat blijkt uit een online-onderzoek dat Regus, aanbieder van flexibele werkplekoplossingen, in september bij meer dan 150 Belgische kantoorwerkers liet uitvoeren. Eenzelfde onderzoek werd in deze periode eveneens uitgevoerd bij Nederlandse kantoorwerkers. De respondenten werden gevraagd welke privébezigheden zij uitvoeren tijdens de werkuren. De Belgische top 3 wordt vervolledigd door ‘surfen op het internet’ (58 procent) en ‘privégesprekken voeren met collega’s’ (45 procent).

Eduard Schaepman, algemeen directeur van Regus Benelux: “De grens tussen privé en werk wordt steeds vager. Vandaag wordt van werknemers verwacht dat ze zich flexibel opstellen en indien nodig vrije tijd besteden aan (over)werken. Veel werknemers willen dan ook vrij zijn om privé te surfen tijdens de kantooruren en willen bovendien het vertrouwen krijgen van de werkgever dat ze hun tijd desondanks efficiënt benutten. Net zoals ze de vrijheid en het vertrouwen willen krijgen om te werken waar, wanneer en hoe ze dat willen.”

De 10 meest voorkomende privépraktijken tijdens de werkuren:

1 Privémails checken
69 procent van de Belgische kantoorwerkers checkt tijdens de kantooruren zijn privémails. Bij de Nederlandse werknemers bedraagt dit percentage ‘slechts’ 57 procent.

2 Op internet surfen
58 procent van de Belgische kantoorwerkers surft voor privédoeleinden tijdens de werkuren: nieuwssites bezoeken, een reisbestemming kiezen,…

3 Privégesprekken voeren met collega’s
Er worden tijdens de werkuren heel wat gesprekken gevoerd tussen collega’s, maar deze gaan niet altijd over het werk. Vaak gaan deze gesprekken over het privéleven (45 procent van de ondervraagden). Op de werkvloer in België gaat het er blijkbaar iets gemoedelijker aan toe dan bij de Nederlandse kantoorwerkers. Daar geeft slechts 30 procent van de ondervraagden aan privégesprekken te voeren tijdens de werkuren.

4 Online-transacties uitvoeren
Bankzaken verrichten of winkelen op het net: bijna 4 op de 10 Belgische kantoorwerkers (38 procent) doen dit tijdens de werkuren.

5 Privémails schrijven
Terwijl 69 procent van de kantoorwerkers hun privémails checken, geeft slechts 37 procent van de ondervraagden aan ook privémails te schrijven tijdens de werkuren. Een tip: stuur geen e-mails vanuit jouw bedrijfsmailaccount.

6 Privételefoongesprekken voeren
Wie ergert zich niet soms aan de privételefoontjes van collega’s? 27 procent van de respondenten geeft aan gesprekken voor privédoeleinden te voeren tijdens de werkuren.

7 Kopiëren of printen van privédocumenten
14 procent van de Belgische kantoorwerkers geeft in het onderzoek aan zijn privédocumenten op het werk te printen of te kopiëren. De Nederlanders zijn op dat vlak iets spaarzamer dan de Belgen. Zo geeft 19 procent van de Nederlanders aan dit te doen.

8 Sociale netwerksites bezoeken
Facebook, Twitter, Netlog of LinkedIn: meer dan 1 op de 10 Belgische respondenten (11 procent) geven aan gebruik te maken van sociale netwerksites op de werkvloer. Opvallend is dat er veel meer Nederlandse (27 procent) dan Belgische werknemers zijn die dit doen. Twitteren blijkt ook meer ingeburgerd in Nederland: zo gaf 9 procent van de Nederlandse werknemers aan te twitteren tijdens de werkuren tegenover slechts 1 procent van de Belgische werknemers.

9 Roken
Hoewel uit onderzoek blijkt dat 28 procent van de Belgen rookt, gaf slechts 11 procent van de Belgische kantoorwerkers aan dit te doen tijdens de werkuren.

10 Privépost versturen
7 procent van de Belgische kantoorwerkers verstuurt wel eens privépost tijdens de werkuren.

Manager Personeel & Organisatie

Wit-Gele Kruis Limburg

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.