Top Employers certificeert 64 Belgische bedrijven

De lijst van Top Employers bevat zes nieuwkomers: Akka Benelux, Beobank, Business & Decision Belgium, Infosys, Lidl Belgium GmbH & Co KG en Puratos.

Het valt op dat de financiële sector en IT-bedrijven sterk vertegenwoodigd zijn in de lijst, samen met de farmaceutische industrie. “Dat zijn typisch de sectoren waar men de war for talent aan den lijve ondervindt”, zegt Steven Van Raemdonck, de directeur van Top Employers Belgium. “Maar we vinden in de lijst ook andere bedrijven in heel andere sectoren terug die even goed op zoek zijn naar de schaarse profielen op de arbeidsmarkt. Ik denk hierbij aan bedrijven op zoek naar technische profielen, of aan de drie universitaire ziekenhuizen die Top Employer zijn. Ook zij zoeken toptalent om hun bedrijf te versterken.”

Anderzijds valt de ondervertegenwoordiging van de bouw- en logistieke sector in de lijst op. Nochtans zijn beide sectoren samen goed voor bijna 10 procent van de arbeidsmarkt. “De lat voor certificering ligt hoog, en ligt bovendien elk jaar een beetje hoger. Contacten met deze bedrijven leren ons dat ze HR soms eerder operationeel inzetten, waar andere spelers op een strategischer niveau met HR bezig zijn. Vaak moeten ze wel, gezien de krapte op de arbeidsmarkt”, zegt Van Raemdonck.

Drie trends

Top Employers Institute schuift drie trends naar voren bij de gecertificeerden: de wil van bedrijven om hun medewerkers te betrekken bij het HR-beleid, het inzetten van marketingtechnieken voor HR-doeleinden en het stijgende gebruik van specifieke technologie.

Medewerkers worden actief betrokken bij het ontwerpen van nieuwe HR-processen en bij de evaluatie van de bestaande processen, via werkgroepen, al dan niet formeel overleg en via kleine surveys, de zogenaamde ‘pulse checks’. Maar ook de directie speelt een grotere rol dan voorheen. Bij de meeste Belgische Top Employers is de directie actief bij het HR-beleid betrokken door de HR-strategie zo goed mogelijk te enten op de algemene bedrijfsstrategie. “Het klopt dat de directie nu meer dan ooit betrokken is bij het HR-beleid. Men is er zich immers meer en meer van bewust dat de bestaande en toekomstige medewerker bepalend is voor het succes van het bedrijf en dus niet alleen aan de behoeften op korte termijn moet voldoen, maar er veel langer een onderdeel van zal uitmaken”, merkt Van Raemdonck op.

Bedrijven doen voor het werven van talent meer en meer een beroep op (online-)marketingtechnieken. Moderne recruiters maken gebruik van persona’s om de gewenste kandidaat te targetten en zetten daarmee volop in op sociale media. Populaire media zijn Facebook en LinkedIn, maar stilaan is Instagram ook aan een opmars bezig.

Dat bevestigt meteen de laatste trend: de verdere ‘smart’ digitalisering van HR. Dat is het inzetten van specifieke software om enerzijds processen te stroomlijnen en ze anderzijds te doorgronden. “Werkgevers beschikken over heel wat data waar ze tot voorheen weinig inzicht in hadden. Door het gebruik van software kan de HR professional bepaalde patronen inzichtelijk maken en hiermee ook het HR-beleid verbeteren”, zegt Van Raemdonck.

Behaalden het keurmerk Top Employer België/Belgique 2019:

AbbVie SA, AG Insurance, Akka Benelux, AS Watson Health & Beauty Benelux, AUDI BRUSSELS SA/NV, BAYER, Beobank, Business & Decision Belgium, Capgemini Belgium NV/SA, Cegeka NV, Compass Group BelgiLux, Crelan, DEME, EDF Luminus, Elia, ERIKS, KONE, KPMG Belgium, Loterie Nationale / Nationale Loterij, Ordina Belgium NV, Puratos, Randstad Group Belgium NV, Retail Concepts nv, SAS Institute, Sibelga c.v.b.a., Smals, Sogeti Belgium, SPIE Belgium, STIB-MIVB, Umicore, UZA, UZ Brussel, UZ Leuven, Wolters Kluwer.

Behaalden de keurmerken Top Employer België/Belgique 2019 en Top Employer Europe 2019:

Accenture, Avanade Belgium, BNP Paribas Fortis, British American Tobacco Belgium N.V., Brouwerij Alken Maes ,CGI Belgium, CHEP Benelux NV, Cognizant Technology Solutions, Dimension Data, Goodyear Dunlop Tires Belgium, Infosys Limited, ING Belgium, JT International Company Netherlands B.V. – Belgian Branch, KUEHNE + NAGEL Belgium, Lidl Belgium GmbH & Co KG, Makro Cash & Carry Belgium, Merck, NN Insurance Belgium, Novartis, Orange Belgium NV/SA, PageGroup, PepsiCo BeLux, Philip Morris Benelux BVBA, Saint-Gobain, Sandoz nv/sa, Santander Consumer Finance Benelux B.V., SAP BELGIUM SA/NV, Savencia Fromage & Dairy Benelux / Fromunion, TATA Consultancy Services Belgium N.V., VALEO.

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.