Topbedrijven blijven sterke leiders ontwikkelen

Leiderschap en CoachingStrategie
Titan Cement Company uit Griekenland neemt de eerste plaats in op de Europese lijst van de Top Companies for Leaders 2009, het resultaat van een wereldwijde studie van Hewitt Associates, in samenwerking met Fortune Magazine en de RBL Group. De winnaars van dit jaar werden door een onafhankelijke vakjury geselecteerd en geklasseerd op basis van criteria op het gebied van organisatiecultuur en leiderschap, voorbeelden van leiderschapsontwikkeling op wereldwijde schaal, de impact van leiderschap op management teams, bedrijfsresultaten en het imago van de organisatie.

De Europese top vijf van Top Companies for Leaders:

 • 1. Titan Cement Company (Griekenland)
 • 2. TNT (Nederland)
 • 3. MAN SE (Duitsland)
 • 4. Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (Spanje)
 • 5. Micro Focus International plc (Verenigd Koninkrijk)
 • Volgens Hewitt onderscheidt één belangrijk kenmerk de Top Companies van de andere bedrijven. Zelfs tijdens een economische crisis blijven de wereldwijde Top Companies gefocust op het versterken van leiderschapscompetenties in hun organisatie. Beperkte budgetten en minder middelen hebben deze bedrijven aangezet tot meer creativiteit, zonder uit het oog te verliezen wat werkelijk belangrijk is op het gebied van leiderschap.

  Leiderschapskenmerken

  Sinds het begin van de studie in 2002 heeft Hewitt een aantal leiderschapskenmerken geïdentificeerd die essentieel zijn bij de Top Companies. Bestuurders van deze organisaties zijn gepassioneerd en toegewijd aan hun bedrijf. Hun leiderschapsprogramma’s zijn pragmatisch en in lijn met de bedrijfsdoelstellingen. Top Companies richten zich intensief op talentmanagement, ze weten heel goed wie ze willen aanwerven, coachen, promoveren en belonen. Leiderschapsontwikkeling is in deze bedrijven volledig in het beleid en de manier van denken geïntegreerd.

  Naast deze essentiële leiderschapskenmerken heeft het onderzoek nog een aantal andere belangrijke kenmerken geïdentificeerd die de Top Companies 2009 onderscheiden van de andere bedrijven in de wereld:

 • Leiderschap is een topprioriteit
  Top Companies verbinden hun investeringen in verband met leiderschap aan de strategie van het bedrijf. Bij hen moet er een duidelijke business case bestaan voor een investering in leiderschap, waar dit slechts geldt voor 71 procent van de andere Europese ondernemingen. Bestuurders worden er verantwoordelijk gehouden voor hun vermogen om leiders succesvol te ontwikkelen door feedback, coaching en het performance managementproces.
 • Toekomstgericht
  Alle Top Companies in Europa verklaren dat zij de jobs die kritisch zijn voor het toekomstige succes van het bedrijf nauwkeurig identificeren, tegenover 87 procent van alle andere Europese bedrijven. Deze identificatie wordt gecombineerd met een nauwgezette evaluatie en zinvolle ontwikkeling om een verzameling sterke talenten te kunnen afleveren.
 • High Potentials identificeren en ontwikkelen
  De Europese Top Companies versnellen de ontwikkeling van hun toptalent door hen gepersonaliseerde begeleiding, ontwikkelingsmogelijkheden en specifieke carrièreperspectieven aan te bieden. Bij 80 procent van hen is het senior management van nabij betrokken bij het identificeren van high potentials (tegenover 49 procent van de andere Europese bedrijven). Ze beschikken meestal ook over formele processen om high potentials op te leiden en te ontwikkelen en om de effectiviteit van de programma’s te meten.
 • Een consistente implementatie
  De aanpak van de Europese Top Companies wordt grotendeels op globaal niveau gedefinieerd. Ze passen ook globale processen toe met weinig aanpassingen op maat. Zo hebben 80 procent van de Europese Top Companies een globaal successiemanagementbeleid, tegenover 40 procent van alle andere bedrijven.
 • De lat ligt hoog
  De Europese Top Companies leggen de lat erg hoog voor wat betreft het aantrekken, ontwikkelen en behouden van leiders.
 • Over de studie

  Hewitt Associates en haar onderzoekspartners Fortune en de RBL Group hebben in het begin van 2009 HR-verantwoordelijken van over de hele wereld uitgenodigd om mee te doen aan de Top Companies For Leader-studie. Organisaties van elk type (publiek, privaat en non-profit), grootte (aantal werknemers en omzet) en locatie konden deelnemen aan de studie. Uiteindelijk namen 537 organisaties deel. Ze vulden een uitgebreide vragenlijst in waarin de factoren die zowel de diepte als de kwaliteit van leiderschap bepalen onder de loep werden genomen. Uit deze inzendingen werden 217 finalisten geselecteerd die vervolgens via diepgaande interviews meer details verstrekten over hun leiderschapsprogramma’s. Naast de HR- en topbestuurders werden bij de meeste finalisten ook de CEO’s geïnterviewd. Een panel van juryleden, bestaande uit auteurs, academici en journalisten, is daarna bijeengekomen om in elke regio een selectie en classificatie te maken van de 2009 Top Companies for Leaders. Als laatste stap werden uit de regionale Top Companies (47) de Global Top Companies gekozen.

  HR application & data expert

  Port of Antwerp-Bruges

  HR-manager

  Benelux Unie

  Payroll Manager

  FSMA

  HR Officer

  ALDI België

  HR Consultant – Recruitment & HR Projects

  Atlas Copco

  Consultant werving en selectie

  UZ Leuven

  Aanmelden

  Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.