De boodschap voor bedrijven is om een proactief aanwervingsbeleid en versnelde processen uit te werken om felbegeerde, hooggekwalificeerde professionals te kunnen aanwerven. Meer dan de helft van de ondervraagde HR-managers geeft aan dat de duur van het aanwervingsproces in hun bedrijf is toegenomen in vergelijking met drie jaar geleden.
Volgens meer dan 1 op de 4 duurt het proces zo lang omdat kandidaten in tussentijd al zijn opgepikt door andere bedrijven en het proces opnieuw moet beginnen. Dit staat in schril contrast met een derde van de ondervraagden die nochtans een duidelijke stijging merken in het aantal cv’s dat ze ontvangen per vacature. Zo blijkt uit een onderzoek van Robert Half bij 200 HR-managers.
Efficiënt wervingsproces cruciaal
De snelheid tijdens het aanwervingsproces kan het verschil maken. Natuurlijk mag en moet je als bedrijf kritisch blijven bij het aanwerven van nieuwe medewerkers. Maar het is wel uiterst belangrijk om de processen zo te organiseren, dat er geen cruciale tijd verloren gaat, want dan verliezen kandidaten hun interesse en kan er een andere kaper op de kust zijn.
Als het aanwervingsproces te lang duurt, zijn er verschillende risico’s voor bedrijven. Niet enkel hebben ze de kans om de kandidaat van hun voorkeur te verliezen aan een ander bedrijf. Relatief lange aanwervingsprocedures kunnen ook aanleiding geven tot verlies van productiviteit bij de eigen werknemers. Bij het vinden van een vervanger voor een bepaald profiel, zullen de bestaande medewerkers bovendien tijdelijk de werklast moeten overnemen van de vertrokken collega. Dat alles kan leiden tot een verminderde motivatie of lagere moraal.
Stijgende verwachtingen van kandidaten
Het zijn bovendien niet alleen de bedrijfsprocessen die voor langere aanwervingsprocedures zorgen. De stijgende verwachtingen van kandidaten zorgen voor 1 op de 3 HR-managers ook voor langere aanwervingsprocedures. Bijna 40 procent van de ondervraagde kandidaten geeft bijvoorbeeld aan dat een aanwervingsproces van 7 tot 14 dagen te lang duurt, daarna verliezen ze hun interesse.
Bron: Robert Half (roberthalf.be)
Â