Topprioriteit 2023: talenten aantrekken en behouden

Prioriteiten voor HR in 2023
Retentie en verloopWelzijnWerving

De Vlaamse HR-verantwoordelijken focussen in 2023 vooral op het aantrekken van voldoende gekwalificeerde medewerkers en het bewaken van het (mentale) welzijn van die medewerkers om zo uitval tegen te gaan. Dat blijkt uit de mini-enquête die HR Square eind vorig jaar lanceerde.

‘Wat zijn de thema’s waar u zich in 2023 op concentreert?’, vroegen we aan de Belgische HR-managers. Prioriteit nummer één in Nederlandstalig België: ‘voldoende gekwalificeerde medewerkers aantrekken’. Maar liefst 26 procent van de respondenten vinkten die optie aan als één van hun (maximum) drie prioriteiten. Op de tweede plaats staat ‘het (mentale) welzijn van onze werknemers bewaken en uitval tegengaan’, goed voor een plaats in de top drie voor 19 procent van de respondenten. Het is duidelijk dat de krapte op de arbeidsmarkt, waar zowel de schaarste aan profielen en de uitval van medewerkers een rol in spelen, de HR-prioriteiten mee bepalen.

Ontwikkeling

Verderop in het lijstje van prioriteiten zien we leren en ontwikkelen. ‘Ontwikkelen van (nieuwe) leiders binnen de organisatie’ is voor 13 procent een prioriteit, ‘de skills en vaardigheden van de medewerkers naar een hoger niveau tillen’ is dat voor 10 procent van de HR-verantwoordelijken.

Opvallend is dat 13 procent naar de werking van het eigen HR-departement kijkt en het optimaliseren van de administratieve HR-processen en tools aanduidt als prioriteit.

Zijn maar voor enkelen een thema op te focussen: ‘hybride werken introduceren en/of verankeren in de organisatie’ en ‘de sociale relaties naar een hoger niveau tillen’. In beide gevallen is het slechts voor 2 procent een prioriteit. Let wel, zoals Pieter-Jan Germeaux (HR Director bij DHL Express) uitlegt, is ‘geen prioriteit’ iets anders dan ‘niet belangrijk’. “Het verbeteren van de sociale relaties is voor mij geen prioriteit, omdat dat gedurende de voorbije jaren heel veel aandacht heeft gekregen, en op een niveau staat waarop wij kunnen zeggen dat we heel goed samenwerken met onze vakbonden”, verklaart hij.

Loonkosten

Tot slot valt ook op dat voor de meerderheid van HR-verantwoordelijken de spectuculaire indexaties geen reden is om te focussen op het onder controle houden van de loonkost (10 procent). Ook daar is nuance nodig: in gesprekken gaven HR-managers aan dat de stijgende loonkost een gegeven is waar ze zelf niet veel aan kunnen veranderen, en ze dus maar beter op andere zaken kunnen focussen.

Lees de volledige resultaten, mét duiding door een aantal HR-verantwoordelijken, in HR Square 214.

LEES MEER OP HRSQUARE.BE

Jive HR is looking for a Talent Manager for Fluxys Belgium

Fluxys Belgium

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.