Torpederen lobbyisten de afschaffing van de ecocheques?

De vier meerderheidspartijen (N-VA, MR, CD&V en Open VLD) hebben een wetsvoorstel klaar om vanaf volgend jaar de ecocheques te vervangen door een nettobedrag. Ongeveer 1,45 miljoen Belgen ontvangen elk jaar ecocheques, voor maximaal 250 euro per jaar.

De discussie over de afschaffing loopt al jaren. De regeringspartijen willen ervan af omdat deze cheques veel kosten en rompslomp met zich meebrengen. Zo betalen werkgevers administratieve kosten en handelaars commissies. Het valt bovendien niet uit te sluiten dat werknemers de cheques vergeten uit te geven.

Nieuwe argumenten vielen tijdens de bespreking dinsdag niet te horen. Toch kwam het niet tot een stemming. Zo ging Vercamer ermee akkoord de sociale partners nog eens te horen. Dat ze tegen de afschaffing gekant zijn, is intussen bekend. “Zij vragen nog eens te worden gehoord. Ik ben beleefd opgevoed en heb een grote loyauteit tegenover de sociale partners”, lichtte de CD&V’er zijn standpunt toe.

Mede-indiener David Clarinval (MR) drong aan op advies van de Raad van State. Zo wil hij zekerheid dat het bedrag van de ecocheques dat netto wordt uitgekeerd, nadien geen brutobedrag wordt dat onderhevig is aan sociale bijdragen. Daarnaast moet de Raad van State duidelijkheid scheppen of door de afschaffing, het systeem niet moet worden uitgebreid naar andere sectoren die de ecocheque vandaag niet hanteren. Clarinval wil tot slot ook weten of er geen overgangsmaatregelen nodig zijn.

Sterke lobby

Zuhal Demir (N-VA) was ‘not amused’ over het uitstel en drong aan op een stemming. “We hebben de belangengroepen en de lobbyisten al tien keer gehoord. Als we nu terugkrabbelen omdat dezelfde belangengroepen en lobbyisten met dezelfde argumenten komen aandraven, maken we niet alleen het parlement belachelijk, maar onszelf ook verdacht.” Ze herinnerde eraan dat de sociale partners amper twee maanden geleden hun tegenargumenten hebben overgemaakt.

Vincent Van Quickenborne (Open VLD) gaf eveneens aan dat er een “zeer grote lobby” weerwerk biedt tegen de vervanging van de ecocheques. “Hun business bestaat eruit geld te verdienen aan een inefficiënt systeem, maar dit parlement is autonoom en zal zelf beslissen”, verzekerde de Vlaamse liberaal. Hij kondigde een amendement aan om ook de maaltijdcheques door nettoloon te vervangen.

Bron: Gazet van Antwerpen (gva.be)

 

Manager Personeel & Organisatie

Wit-Gele Kruis Limburg

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.