De opleiding en begeleiding van langdurig zieken verloopt via vrijwillige trajecten. Hiervoor werken de VDAB, het RIZIV en de ziekenfondsen samen en met succes, zo blijkt. Het aantal mensen met een uitkering die een traject aanvatten bij de VDAB zit in stijgende lijn: van 2393 in 2013 tot 3870 in 2017. Het aantal trajecten wordt nu opgetrokken van 3750 naar 4200. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block verhoogt daarvoor het budget tot 20 miljoen euro.
De technologiefederatie Agoria becijferde onlangs dat er in 2030 bijna 500.000 openstaande vacatures zullen zijn. Als die vacatures niet ingevuld raken, dan hypothekeert dat onze welvaart en welzijn.
“We hebben elk talent op de arbeidsmarkt nodig en daarom is het belangrijk dat we verder kijken dan leeftijd, diploma of ervaring. VDAB engageert zich de komende jaren om dat talent te zoeken in de groep van langdurig werkzoekenden, de zij-instromers en de jongeren zonder kwalificaties”, zegt Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van de VDAB.
“Ook binnen de groep van langdurig zieken zit een enorm potentieel aan talent en goesting. Daarom willen we het aantal vrijwillige trajecten binnen deze groep verdubbelen. Daarnaast is het ook belangrijk voor het individu zelf om weer aan het werk te gaan. De sociale contacten, de zinvolle tijdsbesteding en financiële slagkracht zorgen ervoor dat de persoon in kwestie niet geïsoleerd geraakt”, aldus Leroy.
Het budget dat wordt uitgetrokken voor deze samenwerkingsovereenkomst tussen het RIZIV en de VDAB bedraagt 20,16 miljoen euro voor 2018. “Deze budgetverhoging bekroont meerdere jaren van een uitstekende samenwerking tussen het RIZIV, de VDAB en de verzekeringsinstellingen en toont aan dat we nog meer kunnen doen om mensen met gezondheidsproblemen te laten deelnemen aan de arbeidsmarkt”, zegt François Perl, directeur-generaal van de Dienst Uitkeringen bij het RIZIV.