Tot 4200 vrijwillige trajecten naar werk van langdurig zieken

De opleiding en begeleiding van langdurig zieken verloopt via vrijwillige trajecten. Hiervoor werken de VDAB, het RIZIV en de ziekenfondsen samen en met succes, zo blijkt. Het aantal mensen met een uitkering die een traject aanvatten bij de VDAB zit in stijgende lijn: van 2393 in 2013 tot 3870 in 2017. Het aantal trajecten wordt nu opgetrokken van 3750 naar 4200. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block verhoogt daarvoor het budget tot 20 miljoen euro.

De technologiefederatie Agoria becijferde onlangs dat er in 2030 bijna 500.000 openstaande vacatures zullen zijn. Als die vacatures niet ingevuld raken, dan hypothekeert dat onze welvaart en welzijn.

“We hebben elk talent op de arbeidsmarkt nodig en daarom is het belangrijk dat we verder kijken dan leeftijd, diploma of ervaring. VDAB engageert zich de komende jaren om dat talent te zoeken in de groep van langdurig werkzoekenden, de zij-instromers en de jongeren zonder kwalificaties”, zegt Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van de VDAB.

“Ook binnen de groep van langdurig zieken zit een enorm potentieel aan talent en goesting. Daarom willen we het aantal vrijwillige trajecten binnen deze groep verdubbelen. Daarnaast is het ook belangrijk voor het individu zelf om weer aan het werk te gaan. De sociale contacten, de zinvolle tijdsbesteding en financiële slagkracht zorgen ervoor dat de persoon in kwestie niet geïsoleerd geraakt”, aldus Leroy.

Het budget dat wordt uitgetrokken voor deze samenwerkingsovereenkomst tussen het RIZIV en de VDAB bedraagt 20,16 miljoen euro voor 2018. “Deze budgetverhoging bekroont meerdere jaren van een uitstekende samenwerking tussen het RIZIV, de VDAB en de verzekeringsinstellingen en toont aan dat we nog meer kunnen doen om mensen met gezondheidsproblemen te laten deelnemen aan de arbeidsmarkt”, zegt François Perl, directeur-generaal van de Dienst Uitkeringen bij het RIZIV.

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.