Transportsector heeft nood aan volwaardig HR-beleid

Uitgangspunt van het project was het problematische chauffeurstekort dat de volgende jaren nog acuter zal worden door de natuurlijke uitstroom van de oudere garde. Het project leverde alvast een verrassende conclusie op: niet de perceptie van de lage verloning en het slechte imago van het beroep zorgen voor een lage instroom, maar wel de werkuren en de werkomstandigheden.

Om meer instroom te genereren, zal de sector dus een shift moeten maken van een klassiek loongericht personeelsbeleid naar een volwaardig HR-beleid dat verder gaat dan het aanwerven, aansturen en uitbetalen van hun chauffeurs. De huidige initiatieven om het imago van het beroep te verbeteren, dienen verdergezet te worden, aangevuld met een cocktail aan maatregelen. Door inzicht te geven in de inhoud van de job, de benodigde kennis, de opleidingsmogelijkheden en de loopbaanperspectieven, wordt op continue basis interesse opgewekt bij jongeren en zij-instromers.

Behouden

Vervolgens komt de tweede uitdaging: de chauffeurs behouden. Om chauffeurs aan het bedrijf te binden, zijn het loonzakje en een sporadisch contact met de planner niet langer voldoende. Ook in de transportsector zijn werknemers vragende partij voor meer work-life balance en loopbaanperspectieven.

Het huidige jaarlijks personeelsverloop van tien tot vijftien procent wordt onhoudbaar in een sector waar krapte heerst. Een uitgekiend personeelsbeleid moet zich focussen op meer persoonlijke begeleiding, aandacht voor het welzijn van de chauffeurs, aantrekkelijke opleidingen en doorgroeimogelijkheden bieden.

Gebruiksvriendelijke app voor dagelijks contact

Een uitdaging is dat chauffeurs per definitie onderweg zijn, en niet op kantoor. In het kader van het project is dan ook een unieke innovatieve applicatie ontwikkeld voor de begeleiding van de chauffeurs. De ‘Perfect Driver’ app versterkt de communicatie en de band tussen de chauffeur en het bedrijf en is tegelijkertijd een nieuwe hippe vorm van opleiding en bijscholing. Het huidige aanbod omvat klassiekers als ‘het verbeteren van het veilig rijgedrag’ tot recentere populaire topics als ‘gezondheid achter het stuur’. Ook de werkgevers varen er wel bij, want via een dashboard kunnen zij de prestaties en het welbevinden van hun chauffeurs volgen.

De app werd uitgetest bij projectdeelnemers Trafuco en Xwift en kan gebruiksklaar gratis gedownload worden via het ontwikkelde platform: www.nextgendriver.be.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.