Twee op de drie hoger opgeleiden staan open voor andere baan

ArbeidsmarktInstroomRetentie en verloopWerving
Dat blijkt uit onderzoek van Vacature en InSites Consulting. Volgens hun nieuwe ‘Carrièrebarometer’ zegt 57 procent van de ondervraagde hoger opgeleiden open te staan voor een nieuwe job. Op de vraag of ze gericht naar een job zoeken, reageert één op de vijf positief. Kortom, steeds meer werknemers zijn van plan om een andere baan te zoeken.

Bedrijven rekruteren meer

Ook de bedrijven worden actiever op de Vlaamse arbeidsmarkt. Sinds maart stijgt het aantal betalende personeelsadvertenties. In het tweede kwartaal groeiden de gedrukte advertenties met 15 procent, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het eerste kwartaal van 2010 was er nog een terugval.

“Binnenkort zal de beroepsbevolking afnemen. We denken dat onze bedrijven daarop zullen anticiperen. Daarom verwacht Vacature dat meer bedrijven zich de volgende jaren gedwongen zullen voelen bijkomend te rekruteren”, analyseert Marian Kin, hoofdredacteur van Vacature, de huidige situatie op de arbeidsmarkt.

Top 10 van de meest gezochte functies

De top 10 is opgesteld volgens functiecategorieën gemeten naar volume van advertenties, tijdens het voorjaar van 2010, voor de Vlaamse markt.

1. Accountmanager
2. Algemeen directeur
3. Ingenieur
4. Projectleider
5. Verpleegkundige
6. Business development manager
7. Sales manager
8. Jurist
9. Commercieel directeur
10. Boekhouder

(Bron: pige Vacature, augustus 2010)

Vooral commerciële functies (accountmanager, business development manager, sales en commercieel manager) vullen deze top10 van functies waarvoor de Belgische bedrijven de meeste advertenties plaatsen. Haalden deze lijst net niet: managementassistenten, calculatoren en werfleiders.

“Dit is typisch bij een herleving van de economie”, aldus Marian Kin. “In een eerste fase willen onze bedrijven hun verkoop weer doen groeien. Om nieuwe projecten op gang te trekken, zoeken ze verder ingenieurs en projectleiders.”

Top 10 van de grootste adverteerders in print

De top 10 is opgesteld op basis van de Vlaamse markt van gedrukte personeelsadvertenties, tijdens het voorjaar van 2010.

1. KU Leuven
2. Provincie Antwerpen
3. Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen
4. Daikin Europe
5. Stad Gent
6. Electrabel
7. NMBS
8. Eandis
9. Deloitte
10. BNP Paribas Fortis

(Bron: pige Vacature, augustus 2010)

Top 10 van de grootste online-adverteerders

De top 10 is opgesteld op basis van metingen op Vacature.com, tijdens het voorjaar van 2010.

1. Stad Antwerpen
2. Electrabel
3. Quintiles Innovex
4. Alpha Credit
5. Synergie Belgium
6. Accenture
7. BNP Paribas Fortis
8. Daikin Europe
9. Securex
10. SD Worx

(Bron: pige Vacature, augustus 2010)

Openbare en overheidsinstellingen profileren zich sterk. Ook de universiteiten van Leuven, Gent en Antwerpen rekruteren in grote getallen. Daarnaast zijn de rekruteringsbureaus en de uitzendkantoren weer actiever.

Ook springen een aantal ICT-bedrijven zoals CapGemini, CSC en Telenet in het oog. Zij voerden in het voorjaar sterke advertentiecampagnes. De advertentiekampioenen uit de voorbije jaren zoals KBC en GDF Suez blijven ook actief.

Carrièrebarometer

De ‘Carrièrebarometer’ is een nationaal onderzoek georganiseerd door InSites Consulting in opdracht van Vacature naar het carrièregedrag en het gebruik van rekruteringsmedia bij hoogopgeleide beroepsactieve 18-54’ers. De jongste enquête werd in juni 2010 afgenomen.

Bron: Vacature

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Officer

ALDI België

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.