Twee op drie bedienden wil dit jaar een of meer opleidingen volgen

Bijna iedereen is het erover eens dat opleiding extreem belangrijk is. Drie op vier werkgevers vinden het belangrijk dat werknemers blijven leren en negen op tien werknemers vinden het belangrijk om te blijven leren. De coronapandemie en de bijhorende veiligheidsmaatregelen hadden echter duidelijk een impact op de opleidingen.

“De coronacrisis heeft een enorme impact gehad op het aantal deelnames. In 2020 alleen al werden 10.000 opleidingen geannuleerd en uit de cijfers blijkt dat digitale trainingen slechts een beperkt deel hebben gecompenseerd”, zegt Cevora-directeur Olivier Lambert. Vorig jaar volgden iets meer dan 24.000 werknemers een fysieke opleiding bij Cevora tegenover meer dan 72.500 in 2019. Nog maar een derde dus. Naar het online aanbod was er dan weer meer vraag dan ooit: bijna 25.000 werknemers volgden een cursus online. De komende maanden verwacht Cevora voor zowel de klassikale als de digitale opleidingen een inhaalbeweging.

“Om kwaliteitsvolle digitale opleidingen te organiseren, volstaat het niet de lesgever voor een webcam te plaatsen. We moeten kijken naar de doelstellingen en de inhoud, en de opleidingen aanpassen aan het format. Ook de lesgevers hebben de juiste begeleiding nodig en alles moet technisch op punt staan. Wij hebben veel geleerd het afgelopen jaar, nu kunnen we zorgen voor een relevant digitaal aanbod aanvullend op ons bestaande aanbod”, aldus Olivier Lambert.

De vraag is alleszins groot: 64 procent van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan dat hij of zij dit jaar een of meer opleidingen wil volgen. Slechts een kleine minderheid (15 procent) geeft aan helemaal niet graag opleidingen te willen volgen in 2021. Vooral jongere bedienden zijn sterk geïnteresseerd: 77 procent van de -35-jarigen zegt graag nog een of meer opleidingen te willen volgen dit jaar.

In de opleidingskeuze ligt de focus op persoonlijke ontwikkeling (30 procent) en welzijn (28 procent). De behoefte aan persoonlijke ontwikkeling, welzijn en minder stress is nog nooit zo groot geweest. Er is bijgevolg een grote vraag naar opleidingen in soft skills.

De top drie van de meest populaire opleidingen ziet eruit als volgt: beter gebruik van digitale werkinstrumenten, efficiënt werken en welzijn op het werk (stressreductie, mindfulness…)

Opleidingen aangeboden door de werkgever, worden sterk gewaardeerd door werknemers. Uit de enquête blijkt zelfs dat 24 procent van de werknemers zou overwegen van baan te veranderen als zij in hun nieuwe functie een (of meer) cursussen konden volgen. “De cijfers tonen duidelijk aan dat opleidingen aanbieden een manier is om de loyaliteit van werknemers te vergroten. De voordelen van een opleiding zijn tegenwoordig zeker zo belangrijk als de voordelen van een bedrijfswagen”, vindt Olivier Lambert.

Bron: Cevora. Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX bij 800 Belgische werknemers en 200 werkgevers. Representatief op leeftijd, geslacht en diploma.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.