Tweede indexsprong heeft amper draagvlak

Dit artikel is exclusief voor leden

Vorige week raakte bekend dat het gat in de begroting geen 2,4 miljard euro bedraagt, maar wel 4,2 miljard. Zoals dat gaat tijdens begrotingsgesprekken, circuleren dan tientallen ideeën om het gat te dichten. Eén daarvan is een nieuwe ingreep in het loonindexmechanisme.

De regering voerde al een indexsprong door, maar door de hoge inflatie is het effect daarvan getemperd. Om nu toch aan extra geld te komen, is er een voorstel om de indexaanpassing – die er normaal in de loop van 2017 ging komen – tot begin 2018 uit te stellen, bijvoorbeeld door aan de indexkorf te sleutelen (zeg maar de producten waarvan de prijs de index sturen). Dat zou ongeveer een half miljard euro opleveren.

Het is echter nog maar een voorstel en zoals verwacht gaat CD&V in het verzet. CD&V-vicepremier Kris Peeters reageert afwijzend: “Een tweede indexsprong is niet verstandig. Er is al een eerste indexsprong geweest, waar we een inspanning hebben gevraagd van de mensen, om de loonlasten te verlagen en jobs te creëren. Dat is al een heel moeilijke oefening geweest.” Ook een indexsprong alleen voor ambtenaren of uitkeringstrekkers, is voor Peeters niet evident.

Weinig animo is er ook bij de oppositiepartijen Groen en SP.A: “Het lijkt wel een provocatie op de dag dat duizenden mensen op straat komen voor meer rechtvaardigheid.”

Bron: Deredactie.be


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.