Twintigers: “Gezin en stressloos leven zijn belangrijker dan carrière”

Dat blijkt uit een onderzoek van de krant De Morgen en Insites Consulting bij duizend 20- tot 29-jarigen (de generatie Y of millennials). Twintigers bedanken voor een dure wagen, een hoger loon of een mooier visitekaartje. Ze willen tijd voor zichzelf, hun gezin en eigen projecten.

Zeven op de tien twintigers noemen het allerbelangrijkste aan een job “dat ik er mij gelukkig bij voel”. Ook een goede omgang met collega’s, persoonlijke voldoening en een goede balans tussen werk en privé zijn veel belangrijker dan extralegale voordelen, een bedrijfswagen of de status die aan een job wordt toegeschreven.

‘Een eigen gezin’, gevolgd door ‘een stressloos leven’ zijn de belangrijkste ambities van de millennials, de generatie die volwassen is geworden na het jaar 2000. ‘Een succesvolle carrière’ komt pas op de derde plaats.

Eén op de drie is tevreden met het evenwicht tussen werk en privé, maar meer dan de helft van de bevraagden moet regelmatig overwerken. Nochtans worden overuren en weekendwerk niet gesmaakt. Wie ze wel moet presteren, is minder gelukkiger dan mensen die op tijd naar huis kunnen. Opmerkelijk is dat vooral hooggeschoolden nog kritischer zijn voor overwerk dan mensen met een gemiddeld of laag opleidingsniveau.

De huidige generatie twintigers is de eerste die zich niet associeert met het klassieke werkethos. Ze identificeren zich daarentegen wel met technologie, popcultuur en ethisch liberale opvattingen.

De drang naar vrijheid, autonomie en flexibiliteit is zo groot, dat een kwart droomt van een eigen zaak. Opvallend is dat er dan niet op een werkuur meer of minder gekeken wordt.

Bron: De Morgen

 

Port of Antwerp-Bruges
Benelux Unie
ALDI België

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.