Uber toont aan: de loonkloof is meer dan discriminatie alleen

Het Uber-algoritme dat bepaalt hoeveel een klant betaalt voor een rit is helemaal blind voor het geslacht van de chauffeurs. Net daarom is het bedrijf het een interessante case voor onderzoek naar de loonkloof. Ook Cody Cook, Rebecca Diamond, Jonathan Hall, John A. List en Paul Oyer gingen in de data van Uber graven (Cook, Hall en List werken bij Uber, List is daarnaast ook verbonden aan de universiteit van Chicago. Diamond en Oyer zijn verbonden aan Stanford University).

Drie redenen voor zeven procent

Waar het verschil tussen loon voor mannen en vrouwen bij Uber vandaan komt? De onderzoekers halen uit de data drie verschillende redenen.

Ten eerste: ervaring. Uit de data blijkt dat de ervaring die een Uber-chauffeur (m/v) heeft, impact heeft op de verloning. En mannelijk Uber-chauffeurs zijn al gemiddeld langer aan de slag op het platform én bouwen sneller ervaring op dan vrouwen, omdat ze per week meer zitten uitvoeren. Dat heeft effect op hun verloning.

Ten tweede: waar en wanneer iemand rijdt. Uit de gegevens van Uber blijkt dat mannen meer dan vrouwen in die stadsdelen werken waar de wachttijden korter zijn en de ritten rendabeler.

En tot slot: snelheid. Mannen rijden sneller dan vrouwen, waardoor ze per uur meer ritten kunnen afwerken dan vrouwen, en dus ook meer verdienen. Uit de data die de onderzoekers analyseerden, konden ze afleiden dan mannen 2,2 procent sneller rijden dan vrouwen.

Niet veralgemenen!

Mogen we nu zeggen dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen geen probleem is, omdat het samenhangt met keuzes die vrouwen en mannen maken? Neen, zegt arbeidseconoom Stijn Baert (Universiteit Gent). “Er is voldoende evidentie dat bepaalde vormen van discriminatie voorkomen. We kunnen daar niet naast kijken dat in Vlaanderen een deel van de loonkloof daar wel mee samenhangt.”

Anderzijds toont deze studie wél aan dat er voldoende redenen zijn om niet alleen te kijken naar werkgevers, maar ook naar de keuzes die werknemers zelf maken. “Dit onderzoek leunt aan bij mijn idee dat de loonkloof niet per se helemaal dicht moet”, zegt Stijn Baert. “Het stuk loonkloof dat het gevolg is van eigen keuzes, van productiviteit…: daar moet je niet voor overcompenseren.”

Wilt u het volledige artikel (geschreven door onze journalist Timothy Vermeir) lezen? Dat kan door lid te worden van HR Square. U ontvangt dan niet alleen het tijdschrift, maar hebt ook toegang tot de website met het hele archief én u geniet stevige prijsreducties op tal van hoogst interessante evenementen, ook op de HR Square Seminaries, HR Square Masterclass en HR Square Conference. Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Nathalie Dierickx, nathalie.dierickx@hrsquare.be, 0474 97 07 43.

 

Port of Antwerp-Bruges

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.