Uitbreiding zorgverlof voor gehandicapt kind

Voor de werkgevers was een aanpassing van de regelgeving alleen mogelijk als ze budgetneutraal zou zijn. Omdat de sociale partners het ook eens moesten worden over de gerichte besteding van 1,6 miljoen euro (saldo) van de welvaartsenveloppe, zijn ze overeengekomen om een deel van dat budget aan te wenden om de toegang tot het zorgverlof voor gehandicapte kinderen te verbeteren.

Vandaag kunnen alleen ouders die attesteren dat hun kind voor minstens 66 procent fysiek of mentaal ongeschikt is (of 4 punten attesteren in pijler 1 van de medisch-sociale schaal van de kinderbijslag), tijdskrediet of ouderschapsverlof aanvragen tot de leeftijd van 21 jaar. Het voorstel waarover overeenstemming werd bereikt, houdt in dat zorgverlof kan worden gevraagd tot de leeftijd van 21 jaar, indien het kind voor minstens 66 procent (pijler 1 – huidig criterium) ongeschikt is en/of minstens 9 punten behaalt in de drie pijlers van de medisch-sociale schaal van de kinderbijslag.

De budgettaire impact van de maatregel is beperkt en wordt gecompenseerd door het saldo van de welvaartsenveloppe. Voor de ouders van deze kinderen maakt deze versoepeling een wereld van verschil. Zo hebben zij, eenmaal de maatregel in voege treedt, een betere toegang tot het zorgverlof, doordat zij tot het kind de leeftijd van 21 jaar bereikt (in plaats van 8 jaar voor tijdskrediet of 12 jaar voor ouderschapsverlof), gebruik zullen kunnen maken van beide zorgverloven.

Bron: VBO (vbo.be)

 

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.