Uitzendkantoor beloont werknemers die niet deelnemen aan sociale verkiezingen

Dit artikel is exclusief voor leden

“Als we géén verkiezingen moeten organiseren en geen ondernemingsraad moeten oprichten, krijgen jullie een extra dag verlof en een nieuwe smartphone”, belooft Accent Jobs zijn werknemers in de aanloop naar de sociale verkiezingen in mei.

Accent Jobs telt 250 kantoren in Vlaanderen en heeft 1500 mensen in dienst. Elk bedrijf met meer dan 50 werknemers moet sociale verkiezingen organiseren, maar als er geen kandidaten zijn, dan kan een bedrijf geen ondernemingsraad oprichten.

“Discutabel, maar geen letterlijke overtreding van de wet”

“Herinvesteren”, noemt het bedrijf de actie. “Wat we besparen door geen ondernemersraad te moeten inrichten, geven we terug aan onze mensen als een extra dag verlof of via een nieuwe digitale strategie, met nieuwe smartphones”, vertelde een woordvoerster aan VTM Nieuws.

De vakbonden noemen de oproep een boycot. Rudy De Leeuw (ABVV) eist een duidelijke veroordeling. Werknemers moeten vrij zijn om aan de sociale verkiezingen deel te nemen. Of het bedrijf nu de wet overtreedt, is echter niet onmiddellijk duidelijk, zegt professor Arbeidsrecht Frank Hendrickx van de KU Leuven. Het is discutabel, zonder dat de wet letterlijk overtreden wordt.

Federaal minister van Werk Kris Peeters kan de actie ook niet smaken en stuurt de arbeidsinspectie naar het bedrijf. “Dit soort van praktijken kan niet. Sociale verkiezingen zijn een democratisch recht. Praktijken zoals het aanbieden van een smartphone of een extra dag verlof zijn in strijd met de geest van de wet en tegen internationale verdragen”, vindt de minister.

Bron: De Standaard (standaard.be)


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.